Само 700 души ще набиват крак на жълтите павета
Само 700 души ще набиват крак на жълтите павета / снимка: Sofia Photo Agency, архив

На 6 май близо 700 военни ще лъснат чепиците, ще облекат униформите и ще излязат на жълтите павета да набият крак пред гражданството.

„Веднъж в годината правим „модно ревю“ и показваме най-доброто от себе си. Искаме хората да ни видят и да не забравят, че имаме армия. Да знаят, че все още можем да защитим държавата, ако се наложи, каза за „Преса” командир от бойните части.

И ако за другите гергьовденското шоу на войската е атракция и емоции, за бойците е маршировки, напрежение и отговорност. Трудът в предварителната подготовка за парада е еквивалентен на усилията по време на тактически учения. Не напразно всички основни разходи за него се планират в перото „бойна подготовка“ на военния бюджет. Близо 700 000 лв. е цената на тазгодишния парад.

Най-голям дял от харчовете е за авиацията - 570 000 лв., която ще дефилира над площада. Предвидено е изтребителите, щурмовите самолети и вертолетите да изгорят над 100 т керосин. Ако времето на 6 май обаче се развали, полетите ще бъдат отменени и Гергьовден ще излезе по-евтин на армията.

„700 000 лева е приблизителната цена на едно учение на батальон с бойна стрелба. Но парите, които даваме за парада, не са хвърлени на вятъра. Войниците маршируват здраво, имат нужда от повече строева подготовка, която дисциплинира. Учат се на организираност”, обясни висш военен. Освен това летците тренират полети на малки височини в група, за което е нужен много прецизен синхрон.

Изтребителите излитат от Граф Игнатиево и вземат разстоянието до София за 8 минути. Преди Ихтиман обаче намаляват скоростта, конфигурират се в триъгълник, снижават се и прелитат над площада на височина 300 м със скорост 600 км/ч. За всичко това се иска майсторлък. Но за да са абсолютно точни и да не минат встрани, отделно двама бойци, качени на покрива на БНБ с радиостанции ги насочват, за да профучат точно над официалните трибуни.

Само 700 души ще набиват крак на жълтите павета
netinfo


За гергьовденския парад усилено се готви и „бялата къща” на „Дондуков” 2. Там е изпратен план-сценарият, изготвен от гвардията и утвърден от министър Ангел Найденов. В документа подробно е описано какво прави държавният глава - как приема строя, къде спира, с какви думи поздравява. Директорът на протокола разяснява всичко това на президента. Отделно 10 минути преди началото на парада началникът на гвардията полковник Боян Ставрев пак ще припомни на Росен Плевнелиев неговите действия.

Ако парадът е с показ на бойна техника, какъвто бе последният през 2009 г., цената му скача двойно и стига до 1,5 млн. лв. Оскъпяването е и заради необходимостта да се купуват специални гумени тампони, с които се обуват веригите на танковете и бронираните машини, за да не изровят жълтите павета. Те не се намират лесно. Тогава ги доставиха от Германия за около 300 000 лв.

За съжаление няма официална статистика кой е бил най-големият парад у нас. Някои считат, че е на 9 септември 1981 г. за 1300-годишнината от основаването на България. Тогава на площада пред мавзолея са дефилирали близо 2500 бойци.

Показани са всички образци оръжия с които разполага армията. Въпреки че числеността й тогава е била 120 000, това е максимумът, който може да побере площадът, където и сега се провеждат парадите. Става дума обаче за параден военен строй от карета с отстояние между тях и всеки боец поотделно. Трябва да има и достатъчно разстояние, за да могат след приветствието на президента военните блокове да се изнесат и подредят в строй за тържествения марш, разясниха от гвардията. Иначе за митинг или протест, за които не трябват такива изисквания, площадът може да побере шест-седем пъти повече хора.

Само 700 души ще набиват крак на жълтите павета
netinfo