Родопски хайдути се хвърлят в надпреварата за Богоявленския кръст
Родопски хайдути се хвърлят в надпреварата за Богоявленския кръст / снимка: Dariknews.bg, Ева Тошева

За трета поредна година членове на Сдружение „Родопски хайдути" ще участват в надпреварата за Богоявленския кръст и ще се хванат на ледено хора за здраве на Йордановден в смолянските квартали „Устово" и „Райково", и в село Бостина.

Младите юнаци се събират в 09.00 ч. в Хаджичоневата къща в Устово, откъдето ще тръгне шествието към река Бяла в квартала. В Бостина по същия начин, ще се съберат местни момчета, които с народни носии ще скачат за кръста. „Говорили сме и с младежи от Долно Райково и част от тях също ще облекат носиите си за надпреварата за кръста", каза председателят на Родопски хайдути Манол Ружинов.

Шествието на хайдутите ще се предвожда от портрета на Христо Ботев, с което родолюбците ще почетат 167 години от рождението на великия поет и революционер.

Инициативата за родопското хайдушко ледено хоро бе подета от младите родопчани, членове на Сдружение „Родопски хайдути" през 2013 г. в смолянското село Бостина . За целта бяха закупени 30 шаячни панталона , които всяка година се използват за мероприятието. Целта е да се наложи традицията местните да се хвърлят с народни носии, с което да се засили родолюбивия и християнски облик на празника, каза председателят на хайдутите Манол Ружинов.