Разкриват 627 нови места в детските градини в София
Разкриват 627 нови места в детските градини в София / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Нови 627 места в детските градини на София ще бъдат разкрити дo края на тази година. Това съобщи Малина Едрева, председател на комисията по образование в Столичния общински съвет. Тя допълни, че до края на мандата ще са осигурени нови 3000 места. В момента недостигът е за над 5 000 деца. Едрева уточни, че тази година ще се построят нови 6 детски градини, 10 ще бъдат реновирани. Ще бъдат изградени и 11 на модулен принцип.

В общината обмислят вариант с предимство за детска градина да се записват деца, чиито родители имат постоянна адресна регистрация в столицата.

Председателят на Общинския съвет Андрей Иванов посочи, че до юни тази година трябва да се намерят терени за строеж на нови градини - като стъпка за преодоляване на недостига на места. Друга мярка е прекратяването на договорите на частни фирми, които ползват помeщения в детски заведения.

Председателят на финансовата комисия Орлин Алексиев коментира, че няма проблем с приетата от общинския съвет наредба за местните данъци, независимо от намерението на областния управител Тодор Модев да я върне заради приетия от СОС незаконосъобразен налог за превозните средства и пресрочване на срока за нови данъци – 29 февруари.

По времe нa общинското събрание стана ясно, че за завод за боклука в София, консултантът на общината е предложил като най-подходящи две площадки - в Хан Богров и село Яна.