Разгледайте звездите отблизо безплатно
Разгледайте звездите отблизо безплатно / БГНЕС

Софийската обсерватория отвори врати за Деня на астрономията. По този повод тази вечер от 16.30 ч. до 22.00 часа всеки може да отиде и да разгледа чудесата на небето.

На място ще се проведат наблюдателни, практически занятия, както и лекции, а за най-малките. От "Музейко" са организирали занимания и интересни експерименти с тях. При хубаво време пък са предвидени и наблюдения с телескопа. Посетителите могат да видят и най-стария телескоп в страната.

Обсерваторията е най-старата сграда на Софийския университет. Построена е в края на XIX век. Телескопът, който е в големия купол, е заместил телескопът на д-р Петър Берон, който пък е изложен в Политехническия музей. На това място се развива и най-стария кръжок в страната - този по астрономия, който е над 100-годишен.

Тук са правени и много открития, във времето, когато не е имало толкова голямо светлинно замърсяване в столицата. Сред тях са откритията на променливи звезди - такива, които променят блясъка си.

Всичко се е записвало на ръка върху хартия, а самите наблюдения са правени само на око. След това са ги изпращали в световните астрономически съюзи за проверка. Нещо, което сега става за минути с интернет", разказа Ганчо Ганчев, докторант към катедра "Астрономия" в Софийския университет.

Освен днес, когато има ден на отворените врати, всеки четвъртък от 19.30 часа се провежда кръжокът по астрономия, който е под формата на популярни лекции за всички възрасти.

Източник: БГНЕС