Раздадоха наградите от конкурса „Върховите достижения на българските учени"

Раздадоха наградите от конкурса „Върховите достижения на българските учени
Раздадоха наградите от конкурса „Върховите достижения на българските учени

Мария Бончева от научно-популярното списание „Осем" взе първа награда в Националния конкурс за журналисти на тема „Върховите достижения на българските учени". Наградата й бе връчена в Техническия университет в Нощта на учените от заместник-ректора на ТУ - София доц. Румен Пранчов.

Бончева участва с два свои материала - „Мадарски конник в Афганистан", посветен на историческа експедиция в Афганистан, където има местности Шумен и Варна, както и подобен на нашия Мадарски конник, който местните наричат Мадара и с „Българския Стоунхендж", посветен на археологическото откритие на Цонка Дражева, намиращо се на 4 км от Приморско и наречено Беглик тааш.

Втора награда получи Григор Николов от вестник „Сега" за материала „Химията е добре направен фокус", посветен на доц. Божидара Колева, обявена за най-добрия млад учен у нас. На трето място беше класиран материалът на Ана Илиева от сп. „Жената днес", посветен на Валерия Петкова, която провежда уникални експерименти в шведския институт „Каролинска". Нейните опити създават сетивна илюзия за размяна на телата и могат да имат приложение в областта на медицината, както и при разработката на протези.

В конкурса „Върхови достижения на българските учени" участваха журналисти от цялата страна, броят им значително надвиши миналогодишния. Журналистическите материали бяха оценени от жури в състав: председател - физикът проф. Йордан Стаменов, директор на Института по ядрени изследвания и енергетика, и членове - заместник-ректорът на ТУ - София доц. Румен Пранчов, Албена Вуцова - директор на дирекция „Научни изследвания" в Министерството на образованието, младежта и науката и Красимира Георгиева - в. "Дневник".