Публично-частно партньорство за Базиликата в Пловдив
Публично-частно партньорство за Базиликата в Пловдив / netinfo

Започва подготовка за публично-частно партньорство за реализиране на проекта „Епископска базилика”. Това съобщи кметът на Пловдив д-р Иван Чомаков след среща с експерти.

Общината спечели съдебните дела на всички инстанции и събра на разговори представители на държавата в лицето на експерти от Областна администрация и Министерство на културата, както и инвеститорите от софийската фирма „БиТиПи”.

Кметът обяви, че започва подготовката на документация за създаване на публично-частно партньорство, като интересите на държавата и общината ще бъдат защитавани от Националния исторически музей и от Пловдивския археологически музей.

Радвам се, че този обект в центъра на града, който се руши от над 25 години, ще се превърне в модерен център. Най-важното за мен е, че археологията ще бъде запазена и едновременно ще стане достъпна за съвремието, каза кметът Чомаков.

Проектът предвиждаше софийската фирма „БиТиПи”, която стана собственик на имота през 2002 година, да построи делови център във формата на арка, която преминава над булевард „Княгиня Мария Луиза”. В терена, върху който трябваше да се построи сграда, попадат античните мозайки, които са паметник на културата от национално значение. Това беше мотивът на бившия областен управител Гьока Хаджипетров да спре решението на Общинския съвет и да го вкара в съда.

Други новини от Пловдив