/ Thinkstock/Getty Images
Проф. Мурдаров: Финалистите в състезанието „Пазим езика си“ са деца изключения
97525
Проф. Мурдаров: Финалистите в състезанието „Пазим езика си“ са деца изключения
  • Проф. Мурдаров: Финалистите в състезанието „Пазим езика си“ са деца изключения
Като деца изключения определи финалистите в състезанието „Пазим езика си“ професор Владко Мурдаров. Надпреварата е организирана от фондация „Живата вода на България“, основана от съпругата на президента Десислава Радева, и цели да стимулира грамотността сред подрастващите. Най-добрите във възрастовите групи 5 клас и 6-7 клас бяха наградени с книги с автографи и електронни четци.

„Пазим езика си“: Ученици мерят знанията си по правопис и правоговор
 
Да влезеш в обувките на Йордан Радичков съвсем не е лесна работа, особено ако си едва в прогимназията. Именно с такава задача обаче трябваше да се справяш ученици от 5 до 7 клас от цялата страна в днешния финален кръг на състезанието „Пазим езика си“. Първата задача проверяваше правописа и пунктуацията им, а във втората трябваше да подредят смислово изречения от текстове на Радичков.
 
Впечатленията си от участниците минути след обявяването на финалистите сподели председателят на журито проф. Владко Мурдаров: "При петокласниците имаше колебания при изреченията, които им давахме, тоест при решаването на различни граматични въпроси. Докато шестокласниците и седмокласниците решиха всичко без грешка, което е невероятно. Ние предложихме два текста на Радичков. По-лесният е "Ние, врабчетата", а вторият е "Суматоха". При първия успяха да налучкат, да подредят текста почти така, както го е написал Радичков. При другия текст настъпи суматоха и при тях. Имаше тук-там верни отговори, но не много. Аз съм изключително доволен, гледайки от различни страни. От една страна, доста добре познават граматиката, от друга страна и разсъждават логически, което също е много добре. Но все пак да не забравяме, че това са деца изключения".

СУ "П. Р. Славейков" участва в състезанието "Пазим езика си"
 
Първи сред децата изключения пък днес се наредиха петокласничката Калия и шестокласничката Вера. "Моята учителка по български език ме помоли, ако искам и ако имам възможността, да се включа. Аз реших да го направя, защото в повечето участвам. Аз лично обичам да си пиша вярно и това мен ме радва", разказа Калия.
 
"Аз имам добри учители и с тях стават нещата. Просто има някои добри учители, които преподават много добре и така разбираме нещата. За да разбереш един предмет е важен не само учителят, а и труд от твоя страна", смята Вера от Софийската математическа гимназия.
 
Състезанието се провежда под патронажа на съпругата на президента Десислава Радева, която днес връчи и наградите на най-добрите.