Повече хора взимат амфетамини, екстази и кокаин за сметка на хероина
Повече хора взимат амфетамини, екстази и кокаин за сметка на хероина / Sofia Photo Agency
Повече хора взимат амфетамини, екстази и кокаин за сметка на хероина
34558
Повече хора взимат амфетамини, екстази и кокаин за сметка на хероина
  • Повече хора взимат амфетамини, екстази и кокаин за сметка на хероина

Увеличена употреба на амфетамини, екстази и кокаин за сметка на хероина, показват резултатите от годишния европейски доклад за разпространението и употребата на наркотици през 2010 г. Между 20 000 и 30 000 са проблемно употребяващите наркотици от възрастното население в България, като между 15 000 и 22 000 от тях се инжектират.

Най-употребяваният наркотик у нас е канабисът - около 450 00 българи са употребявали опиата поне веднъж в живота си, сочи европейският доклад по темата. Хероинът, от своя страна, остава най-проблемният сред наркотичните вещества.

Момчил Василев, ръководител на Националния фокусен център за наркотици и наркомании с основните тенденции: "Като цяло употребата на наркотици е сравнително постоянна, не можем да кажем, че се е увеличила или намалила. Сравнително по-значително увеличение на употребата на кокаин и най-вече на синтетични стимуланти - амфетамини и екстази. Съществуват симптоми на известен спад в проблемната употреба на хероин и опиоиди за сметка на тези на екстази и амфетамини. Преобладаващата част от започващите лечение са предимно употребяващи хероин, но има данни за относително нарастване на търсенето на лечение във връзка с употреба на амфетамини, поддържане на относително по-висок годишен брой смъртни случаи, свързани с наркотици, в сравнение с 90-те години".

По думите на Момчил Василев се увеличава количеството конфискувани незаконни наркотични вещества. Пазарът на наркотици също се променял във връзка с появата на нови и непознати опиати, предлагани под определението „легални заместители" или „лигъл хай". Засилвала се и търговията на наркотици по интернет.