Почина писателят Джон Бърджър
Почина писателят Джон Бърджър / ThinkStock/Getty Images

Джон Бърджър, британски критик, интелектуалец и автор на забележителната книга "Начин на гледане" от 1972 г., почина вчера на 90 години, предадоха световните информационни агенции.

Той издъхна в дома си в Париж, съобщи актьорът Саймън Макбърни, който е негов приятел. Бърджър е боледувал през последната година.

Светът изгуби десетки знаменитости през злокобната 2016 г.

Автор на критика, романи, поезия, пиеси и много други книги, Джон Бърджър има значително влияние като мислител в края на XX в. Той предизвиква традиционните интерпретации на изкуството и обществото и връзката между тях.

В книгата си "Успехът и провалът на Пикасо" от 1965 г. Бърджър изследва ролята, която интересите на купувача изиграват в кариерата на художника.

Първият му роман "Художник на нашето време" е публикуван през 1958 г. Романът му "Джи" печели наградата "Букър" през 1972 г. През същата година е излъчен телевизионният филм "Начин на гледане" в четири серии с времетраене по 30 минути, чийто сценарист е той.

По мотиви от телевизионната поредица по-късно Джон Берджер пише едноименната книга. През 1991 г. е лауреат на международната литературна наградата "Петрарка".

Бърджър е роден на 5 ноември 1926 г. в Лондон. Служи в британската армия по време на Втората световна война. След това учи в училището за изкуства в Челси, където по-късно преподава рисуване и започва да пише критика за списанието "Ню Стейтсман".

Източник: БТА