Почина философът проф. Иван Славов
Почина философът проф. Иван Славов / снимка: БГНЕС, архив
Почина философът проф. Иван Славов
50311
Почина философът проф. Иван Славов
  • Почина философът проф. Иван Славов

На 84-годишна възраст почина българският философ, публицист и критик проф. Иван Славов. Той е починал вечерта на 15 февруари във Военна болница, часове преди рождения си ден. В началото на месеца проф. Славов е прекарал тежък инсулт, след който е изпаднал в кома.

Професор Иван Славов е роден на 16 февруари 1928 година. Завършва Философски факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1956 година, а четири години по-късно става преподавател в катедра "Философия". Избран е за доцент през 1971 година, а 8 години след това става професор. От 1976 година е доктор на философските науки. В периода 1994-1998 година Иван Славов е посланик на Република България в Словакия.

Проф. Иван Славов ще остане любимият преподавател на много студенти по философия. Приживе, той бе известен като борец срещу глупостта и неискреността в живота на българина. Често коментираше обществения живот и човешките ценности и обичаше да разказва вицове. Неведнъж е споделял и своя девиз в живота: „Оптимист по воля, песимист по разум, сноб по вяра".

Освен като преподавател и критик, проф. Славов ще остане в паметта на българина и с множеството си книги с популярни заглавия. Сред тях са "Кичът", Антология на глупостта", "Дилетантът", "Прекословици", "Златната решетка", "Речник на глупостта", "Джобен смехар", "Тоталният кич", "Европейски сатирикон" и други.

Поклон пред паметта му!