Планират издигането на Мемориал на донорите на органи
Планират издигането на Мемориал на донорите на органи / снимкa: Дарик - Плевен

Мемориал с имената на донорите на органи да бъде създаден у нас, планират в рамките на Националната кампания в подкрепа на донорството. Това съобщи в Плевен на среща с пациенти и журналисти д-р Теодора Джалева, изпълнителен директор на Изпълнителната агенцията по трансплантации. Идеята е съвсем прясна и се е родила по време на посещението на д-р Джалева в американската Агенция по трансплантации преди дни. Тя цели издигането на подобен на американския мемориал в София, който да се намира в близост до базата на агенцията.

Такова място има в близост до нас, в момента там се помещава паркинг, но ще помолим от общината да ни го даде, обясни д-р Джалева. Тя допълни, че идеята е мемориалът да представлява стена с имената на всички донори на органи, които навярно ще бъдат изписвани без презиме и фамилия, за да не се нарушава законът, забраняващ разпространяването на данни за донори и реципиенти. Целта на този мемориал е да се види смисълът и човечността на донорството, да покаже добрите отношения в обществото, подчерта д-р Джалева.

Страната ни се намира на последно място по отношение на развитие на донорството в Европа. Работи се по оформянето на нужните промени, за да се изравним със системата в останалите страни и тя да стане действаща и у нас, каза още директорът на Изпълнителната агенцията по трансплантации.

По нейно мнение трябва да се конкретизира законодателството във връзка с трансплантацията на органи по отношение на записания "разумно кратък срок", в който от роднините на пациент с мозъчна смърт се иска разрешение за експлантация. Предложението е направено от д-р Джалева на заседание на здравната комисия и се очаква да бъде внесено в НС.

Необходимо е да се направи и по-добра връзка между Агенцията по трансплантации и хемодиализните центрове, като най-голяма група чакащи, за да няма чакащи по 13-14 години пациенти и починали по време на чакане. Д-р Теодора Джалева се обърна към пациентите, нуждаещи се от трансплантация, който не е получил писмо с идентификационен номер от агенцията, задължително да потърси информация по горещата линия 02/ 813 50 30. Тя допълни, че все по-често се натъкват на случаи, в които даден пациент си мисли, че чака за трансплантация, а се оказва, че той изобщо не фигурира в списъка.

Много са и случаите на сгрешени ЕГН-та, 23-ма души, което означава, че 20% от списъците в момента са нереални. В момента агенцията издирва тези хора, за да няма изпуснат човешки живот заради бюрократична грешка. Проверка на списъците в ЕСГРАОН е показала, че 160 човека от общо 1000 нуждаещи се от трансплантация, са починали докато чакат.