Планинската спасителна служба се сдоби с два нови хеликоптера
Планинската спасителна служба се сдоби с два нови хеликоптера / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Планинската спасителна служба се сдоби с два нови хеликоптера
59615
Планинската спасителна служба се сдоби с два нови хеликоптера
  • Планинската спасителна служба се сдоби с два нови хеликоптера

Два нови хеликоптера ще помагат в работата на Планинската спасителна служба през новия сезон. Машините разполагат с необходимото оборудване да достигат до трудно достъпни места, ще бъдат използвани и в случай на бедствия и необходимост за транспортиране до лечебни заведения. От Българския Червен кръст обявиха, че предстои обсъждане с Министерството на здравеопазването хеликоптерите да превозват и органи за трансплантация. През тази година инцидентите по ски-пистите са 1483, а случаите на издирване и транспортиране на загинали в планините са 8. Най-честите причини за инцидентите са необезопасените маршрути, подценяването на обстановката и личните ни възможности, както и лоша, или липсваща маркировка. От Планинската спасителна служба заявиха още, че всяка година броят на проведените спасителни акции се увеличава с 20%.

Двата хеликоптера ще обслужват районите Банско, Добринище, Боровец, Пампорово и София, но не са пригодени за летене при лоши атмосферни условия, като мъгла и снежни бури, обясни председателят на Планинската спасителна служба Кирил Русев.

"Това е един начален етап. Тези хеликоптери в момента започваме с тях. Аз се надявам, а е и такъв планът, впоследствие да се вземат оборудвани хеликоптери, доста по-мощни и с други устройства, които са необходими за спасяване в планински условия, но не само, като става дума за територията на цялата страна и вече да се достигне до т.нар. система "хемс", която я има навсякъде в Европа. За съжаление все още не е факт в България", допълни Русев.

По думите на директора на Българският Червен кръст Христо Григоров има нужда от качествен и реално действащ закон, който да регулира работата в областта.

"В момента има промяна в Закона за Българския Червен кръст, който е в парламента. Той беше подготвян, без да бъде питан Българският Червен кръст и в момента на този закон няма движение, защото той е пълен с антиконституционни текстове, като ръководството на Българския Червен кръст заедно с Планинската спасителна служба категорично настояваме, че е необходимо да има един държавен документ, който да регулира. Кой има право да спасява, кой има право да охранява, кой има право да сертифицира", обясни още Григоров.

Специалистите препоръчват да преценяваме риска, преди да се качим в планината и да разполагаме с подходяща екипировка и оборудване. Друг важен съвет е винаги да сме сигурни, че в картите, които купуваме от ски центровете, е включена застраховка, а ако не е, да си направим такава.