/ Промяната
Едни от финалистите в ПРОМЯНАТА са ParaKids. Те се посвещават на създаването на възможности за адаптиран спорт за деца със специални нужди. Ето какво искат да постигнат:

1. Каква е основната цел на вашата организация?

ParaKids работи с деца с различни затруднения – физически и ментални, като целта е да предостави достъп до разнообразни спортове. Спортове на закрито и открито, сезонни спортове и спортни събития.

2. Какъв е начинът по който я постигате?

Чрез адаптирани методики и богат набор от специализирана спортна екипировка (колички, ски, сърфове и др.) отговаряме на нуждите на децата с различни затруднения да се включват в спортни занимания на равно с всички други, да се състезават, да приключенстват.

ParaKids
личен архив ParaKids

3. Каква е вашата лична мотивация да адресирате този проблем?

Децата и хората с различни възможности са сред нас, но официалните статистически данни за броя им не са обновявани от повече от 20 години. Те са ограничени от слабо достъпната околна среда, донякъде и от обществените нагласи. Ние избрахме спорта, защото е универсален и мощен инструмент за преодоляване на бариерите, за повишаване на физическото, емоционално и социално здраве на всеки човек. Равен старт за всички!

4. Как първото ви участие в ПРОМЯНАТА катализира успеха ви досега?

Първото ни участие в ПРОМЯНАТА ни даде невероятен старт. Видимостта и медийното отразяване повлияха много за популяризирането на каузата на ParaKids, както сред масовата аудитория, така и сред самите хора с различни възможности. ПРОМЯНАТА е много повече от видимото на пръв поглед. Благодарение на нея получихме много нови знания в сферата на социалните политики, предприемачество и всичко свързано с него.
ПРОМЯНАТА също така създава своята общност от социални предприемачи, различни експерти и професионалисти, което е изключително полезно и ефективно в динамичните времена в които живеем. Много сме благодарни, че сме част точно от тази общност, в която срещаме
разбиране, обменяме опит с други вдъхновяващи предприемачи, надграждаме и правим живота на децата в България по-качествен.

ParaKids
личен архив ParaKids

5. Кои са най-големите трудности, които сте срещали като социален предприемач?

Социалното предприемачество е особено животно. То се ражда от потребността за подобряване на света около нас. Социалните предприемачи са не само професионалисти, но те горят безкористно в мисията си за по-добър свят за всички. Финансовите средства винаги са на масата при решаване на даден проблем, но невинаги това е най-съществената трудност. Често бариерите са на ниво човешки фактор и стигми. В почти десетгодишния ни опит сме срещали различни трудности като недоверие в неправителствените организации(като цяло), неразбиране и липса на диалог от страна държавни институции, а понякога и от самите хора. Установяваме, че последното се дължи на страх от неизвестното или от непознаване на възможностите на хората с различни възможности, въобще, липсата на информация за тях. Освен това често се случва самите родители на децата да нямат достъп до информация. Въпреки всичко срещаме много повече позитивност и възможности отколкото трудности. Така е. Шарено е.

6. Как тазгодишното издание на ПРОМЯНАТА ви помага да разширите социалния ефект от дейността си?

Да сме част от юбилейното издание на ПРОМЯНАТА е чест и признание за нас. За последните осем години децата и младежите, които се включват в нашите спортни дейности, нараснаха от 20 на повече от 250, които постоянно тренират.

Много повече са заедно с тези, които се включват в еднодневните ни събития. На този етап основно работим с деца от София, но мечтаем това да е ежедневие за всички желаещи в цялата страна. За целта следващата ни стъпка ще е в посока на развитие на адаптираните спортове в повече населени места, повече треньори, повече щастливи и двигателно активни деца. И не на последно място – повече щастливи родители на деца с различни възможности, които да срещат подкрепа и да вярват в светлото бъдеще на техните деца.

ParaKids
личен архив ParaKids

7. Как ще подобрите живота на децата в България, ако спечелите голямата награда на конкурса от 50 хиляди лева?

Финансовата награда от конкурса ще ни позволи да споделим адаптираните методики и опит със специалисти и треньори от страната, да създадем информационна платформа за всички достъпни спортни обекти, да осигурим специализирана спортна екипировка за деца със затруднения в повече населени места, които са извън София. Така ще разширим достъпа до спорт за всички. Наградата ще ускори този процес в пъти.

ПРОМЯНАТА е най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп, която се осъществява в партньорство с фондация Reach for Change България. Тя цели да подобри трайно живота на децата и младежите в България, като открива мотивирани социални предприемачи и им помага да реализират по устойчив начин идеите си за по-добро и сигурно бъдеще. От 2014 г. досега ПРОМЯНАТА е подкрепила 134 социални предприемачи и е помогна на повече от 360 000 деца и младежи. За приноса си в развитието на благотворителността и иновативния си подход, ПРОМЯНАТА е отличена с над 16 престижни награди.