„Панаир на куклите” събра наши и чужди трупи в салоните и по софийските улици
„Панаир на куклите” събра наши и чужди трупи в салоните и по софийските улици / БГНЕС
„Панаир на куклите” събра за осми път наши и чужди трупи в салоните и по софийските улици
74977
„Панаир на куклите” събра за осми път наши и чужди трупи в салоните и по софийските улици
  • „Панаир на куклите” събра за осми път наши и чужди трупи в салоните и по софийските улици

Над 50 събития - уличен театър, куклен театър, работилници за деца и възрастни, изкушени от куклите и от театъра на улицата, са заложени в програмата на започналия преди дни в София Международния фестивал Панаир на куклите". Във феста за куклен и уличен театър, който се провежда за осми път, участват 15 български трупи и 9 трупи от чужбина. В ефира на Дарик Кирякос Аргиропулос - директор и художествен ръководител на Столичен куклен театър, покани жителите и гостите на града да станат част от публиката на сцените на открито и в театралните салони.

Постановки за най-малките деца са включени в програмата на тазгодишния фестивал, който ще продължи до 22 септември включително. Според директора на Столичния куклен театър макар и без традиции в България, уличният театър набира скорост и привлича все повече млади актьори.

„Досега развивахме фестивала в посока да е за деца, родители, за възрастни. И се оказа, че имаме пропуск - най-малките деца. Те не бяха включени в програмата, за тях нямаше нищо. Затова решихме да представи четири спектакъла за най-малките дечица. Това е всъщност най-важното и ако този първи контакт е успешен, продължаваме с хората, които имат чувство и отношение към театъра. Обхванахме целия възрастов периметър на гражданите и гостите на София. Който е жив и обича театъра, нека да заповяда да гледа!

Довечера откриваме изложба на чешката кукла. Също така тази вечер театър „Жар" представя ‚Паметта на огъня" в 21.00 часа при ротондата "Свети Георги".

Днес научих, че студенти от НАТФИЗ цяло лято са работили по морето, като са излизали на улицата, представяйки малки куклени шоута. Явно голяма част от завършващите ще потърсят тази улична сцена и форма на изява. Ако те искат да се развиват по някакъв начин, няма нищо лошо да минат и през улицата, където ще срещнат зрители, които никога не са влизали в театър", разказа Кирякос Аргиропулос.