Паметникът на Митко Палаузов в Габрово няма да бъде местен
Паметникът на Митко Палаузов в Габрово няма да бъде местен / снимка: Дарик - Габрово

Паметникът на Митко Палаузов няма да бъде местен – това каза кметът на Габрово Томислав Дончев. Според него към момента точката, около която се е формирал общественият консенсус, е оставяне на паметника на същото място и облагородяване на градинката.

За постамента ще бъдат потърсени плочи от същата каменна кариера, от която са и оригиналните. Идеята за това е дошла от един от инициаторите за премахване на паметника на малкия партизанин – скулпторът Адриан Новаков. С облагородяването на градинката се е ангажирал лично кметът Дончев. Уговорката с живеещите около паметника е те да участват в обновяването. Мотивите за това не са финансови, а заради старата истина, че ако човек участва в съграждането на нещо, после го приема като свое и не го руши, каза още кметът.

Според председателя на Българския антифашистки съюз (БАС) Чавдар Стоименов проблемът не е за паметника, а че се посяга върху историята. Трябва да се търси равновесие, а не да се създават конфронтации сред обществото, смята Стоименов. Ние не протестираме срещу паметника на убиеца на децата от Ястребино в Шумен, но се борим за запазване на историческата истина, коментира председателят на БАС.

Представителите на Антифашисткия съюз поднесоха цветя пред монумента на Митко Палаузов и пред костницата в центъра на града.

Други новини от Габрово