Отвориха българско училище в Залцбург
Отвориха българско училище в Залцбург / sxc.hu
Отвориха българско училище в Залцбург
82261
Отвориха българско училище в Залцбург
  • Отвориха българско училище в Залцбург

Българско училище отвори врати в Залцбург, Австрия. До момента в него са се записали 25 деца, като половината от тях са първокласници. Учениците са разделени в два класа. Занятията ще се провеждат всяка неделя в църковния център „Свети Паул".

Децата ще изучават Български език и литература, История на България, Роден край и Природен свят.

Неделното училище в Залцбург е филиал на българското училище „Дунав" в австрийския град Линц. Идеята идва, след като български деца от Залцбург пътуват всяка седмица по 100 километра до Линц, за да посещават българското училище там, разказа пред Дарик директорът на училището Дарина Тонкова:

„Родители пътуваха миналата година до Линц всяка седмица, за да водят децата си на училище. Децата в Залцбург са едни от най-сериозните ученици, които идват в българското училище и решихме да направим възможно изучаването на български език и литература директно при тях, на място".

Идеята среща подкрепа от българското посолство във Виена, от Министерството на образованието и от почетния ни консул в Залцбург:

„Нашият консул в Залцбург оказа съдействие при организирането на помещенията. Занятията ще се провеждат всяка неделя в църквата „Свети Паул", добави Тонкова.

Към момента в училището са се записали 25 деца, но вече има запитвания за още записвания и се очаква съвсем скоро броят на учениците да се увеличи. Децата ще изучават Български език, литература и История на България, а при по-малките - съответно Роден край и Природен свят.

Ролята на българските училища зад граница е огромна, убедена е Дарина Тонкова. С дейността си те помагат за адаптацията на българските деца в чужбина, както и да запазят своя език, култура и традиции.