Откриха изложбата посветена на Леонардо да Винчи
Откриха изложбата посветена на Леонардо да Винчи / netinfo

Председателят на Народното събрание Георги Пирински и министрите Стефан Данаилов и Румен Петков присъстваха на откриването на изложбата "Леонардо да Винчи, художествената и техническата рисунка от времето на Италианския ренесанс".

В Народната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" дойдоха посланикът на Италия в София Джован Батиста Кампаньола и кметът на Винчи Дарио Парини.

Тази изложба ще се превърне не просто в културното събитие на годината за София и страната, а в жизнено важен импулс за постигането на високите стойности на творческия гений, каза в словото си Георги Пирински.

В приветствието си Стефан Данаилов отбеляза, че тази година културните отношения между България и Италия имат скок, а културите на двата народа са с големи биографии и трябва да се показват един на друг.

Оригиналният ръкопис на прочутия Трактат за живописта на Леонардо да Винчи, съставен към средата на 16 век, е част от експозицията с общо 16 оригинала от 15-18 век .

Ръкописите, собственост на Ватикана, за първи път напускат пределите на Италия.

Експозицията е част от проекта "Техниката като културно наследство - историята на техническата рисунка на Ренесанса и ранния модернизъм като общо европейско наследство", финансиран от програмата "Култура 2000" на Европейската комисия. В този проект България е партньор на Италия и Германия.