Отбелязват цяла седмица празника на тиквата в Севлиево
Отбелязват цяла седмица празника на тиквата в Севлиево / снимка: Sofia Photo Agency

Конкурси за приготвяне на най-дългия тиквеник на 2007 г. и за кратка словесна форма на тема "Светът е оцелял, защото много тикви е изял", кулинарни изложби за приготвяне на тиквени фантазии, експониране на нестандартни истински тикви и рисувани тикви са част от едноседмичния празник на тиквата, който подготвят в Севлиево.

Празникът започва на 27 ноември с откриването на няколко тиквени изложби в дома на културата "Мара Белчева". Организират го местното туристическо сдружение и общината. Това съобщи Илиана Шеневска от общинската администрация, цитирана от БТА.

През празничната седмица севлиевци са предвидили на площада да има пазар на печени тикви, да се открие кулинарна изложба "Тиквени изкушения", а в местните ресторанти акцентът да бъде тиквено меню.

Няколко конкурса предлагат любопитни и многобройни награди на всички севлиевци, които са си направили труда да напишат есе за тиквата, да приготвят тиквен специалитет, тиквена напитка, туршия или салата от тиква.

Общината е обявила няколко телефона за участниците в конкурсите, не са забравени и читалищата в селата, които също ще се превърнат в средища на най-любопитните приумици на готвачи, домакини, художници, поети и стопани, отгледали в дворовете си нестандартни тикви.