Отбелязваме Международния ден на сърцето
Отбелязваме Международния ден на сърцето / cнимкa: sxc.hu
Отбелязваме Международния ден на сърцето
21996
Отбелязваме Международния ден на сърцето
  • Отбелязваме Международния ден на сърцето

Четири временни пункта за прегледи и измерване на сърдечно-съдовия риск ще бъдат отворени днес в София. Това е част от кампанията „Аз обичам сърцето си" по повод Международния ден на сърцето, който се отбелязва на този ден. В специално оборудваните шатри всеки ще има възможността да премери своето кръвно налягане, пулс и нива на холестерола. Събитието се организира от Дружество на кардиолозите в България заедно с Министерство на здравеопазването, Български червен кръст и спонсориращите кампанията фармацевтични фирми.

Всички посетители и пациенти на временно откритите шатри ще получат безплатна консултация, както и информационни материали за сърдечно здраве и превенция. Освен в София подобни пунктове ще има и във Варна, Стара Загора и Плевен. Те ще работят 10.00 до 15.00 часа. В столицата те са разположени при пилоните на НДК, на площад „Света Неделя" - до входа на метрото, пред Народен театър „Иван Вазов", както и в градинката между университета и парламента. Точно в 11.00 часа в пунктовете в столицата ще бъдат приети и известни личности от шоубизнеса и медиите, сред които са водещата на „Челюсти" Диана Найденова, спортния журналист Рaдослав Янкулов, Иван Гарeлов, както и водещия на предаването „Ясновидци" Николай Георгиев.

Според Световната здравна организация почти половината смъртни случаи в Европа са следствие от сърдечно-съдови заболявания. Водещи кардиолози изтъкват, че 80% от жертвите могат да бъдат спасени при по-сериозен контрол на рисковите фактори - пушене, неправилно хранене и липса на физическа активност, наднормено тегло и стрес.