Организират четвърти поход „От любов към живота
Организират четвърти поход „От любов към живота / netinfo

Най-мащабният поход срещу рака на гърдата в България се очаква да събере хиляди столичани на 3 октомври, в 10.30 часа пред Народен театър „Иван Вазов". Маршрутът на благотворителното събитие ще премине по ул.„Съборна", по бул."Витоша" и ще завърши пред НДК. Като благодарност за активното отношение, организаторите на кампанията отново ще дарят допълнителни профилактични прегледи на жени в нужда, равни на броя участници в Похода срещу рака на гърдата.

Звездите на българската музикална сцена Маргарита Хранова, Ваня Костова, Орлин Павлов, Деси Добрева, Влади Ампов-Графа, новите идоли Маги Джанаварова и Росина Катарджиева и още много други ще се включат в двата благотворителни концерта - на стартовата и финалната точка на Похода. По време на благотворителните базари посетителите ще имат възможност да се срещнат с едни от най-обичаните български певци, спортисти и актьори, подкрепящи кампанията през годините, а за най-малките участници ще има на разположение специални детски кътове.

За всеки участник в Похода партньорите на кампанията са подготвили безплатни напитки и сандвичи.

Ракът на гърдата е 100% лечим когато се диагностицира  навреме, затова всеки отговорен за своето и здравето на близките си е поканен да подкрепи мисията на кампанията „От любов към живота" за повече информираност, осъществяване на профилактика и подобряване на диагностиката на болестта, засягаща най-много жени в България и по света. Чрез сайта на кампанията www.otlubov.com и специално създадената за целта едноименна група в социалната мрежа facebook, всеки има възможност да бъде своеобразен посланик в борбата с болестта, като отправи покана към приятели и близки.

От днес стартира и записването за безплатни профилактични прегледи в общините по маршрута на мобилния мамограф, в есенната сесия профилактични прегледи финансирани от кампанията и осъществявани от Национален онкологичен медицински център. Мобилните медицински звена ще осъществят 2000 безплатни прегледа за профилактика на рака на гърдата за жените в градовете Каспичан, Нови Пазар, Провадия, Суворово, Вълчи дол, Тервел, Генерал Тошево и Шабла. С това общият брой прегледи, дарени благодарение на всички участници в кампанията „От любов към живота", ще надхвърли 20 000. Точният график на прегледите и начините за записване са публикувани в секция "Мобилен мамограф" на сайта на кампанията www.otlubov.com.

Според  официалната статистика на Български национален раков регистър всяка 10-та българка е застрашена от рак на гърдата, а всяка година от рак на гърдата в България заболяват над 3500 жени. В световен мащаб всяка година 1 000 000 жени се разболяват от рак на гърдата, а близо 200 000 жени умират от това заболяване - цифра, която не може да бъде пренебрегната, защото открит навреме, ракът на гърдата е 100% лечим.