/ Thinkstock/Getty Images
Фондация „Очи на четри лапи“ кръсти 15 кучета водачи и асистенти за незрящи. През последната една година четириногите служители са преминали през ежеседмични обучения, докато са били приютени от своите приемни семейства. На част от кръстените кучета предстои  изпит, от който зависи дали ще станат професионални водачи.Българското училище за кучета водачи и асистенти представи част от своите възпитаници.

Знаете ли кои са единствените кучета, които не могат да лаят?

През последната една година животните са били в приемни семейства. В тях е трябвало да усвоят правилата на социалното поведение и да привикнат с динамичната градска среда. Всяко от четириногите е на различен етап от обучението си. На 12 - месечните, предстои да бъдат снимани за проблеми със ставите и ако се установят, да бъдат отстранени от учебната програма. Други са пред финален изпит, от който зависи дали ще станат професионални водачи. Всички кучета, които не успеят да получат квалификация се дават за домашни любимци.

Ето защо кучето е най-добрият приятел на човека


От една година училището обучава и кучета асистенти за диагностика на диабетични кризи. Председателя на Фондация „Очи на 4 лапи“ – Албена Алексиева разказа какво представлява новата професия.

"Кучето подушва кризата доста преди неговият стопанин да узнае симптомите, сигнализира за началото на тази криза и съобщава и на семейството. По този начин то увеличава времето за реакция и за овладяване на кризата. А когато кризата е хипогликемична можем спокойно да кажем, че то предпазва от кома. Особено през нощта. Давате си сметка колко важна животоспасяваща роля би могло да има това куче.", обясни Алексиева.

Разкриха защо кучетата навеждат засрамено глави

Ники е едва на 5 и е с двигателни проблеми. Негов помощник е дипломираното куче асистент –Моцарт. В какво се изразява работата му , разказва майката на детето: "Освен чисто емоционална, която е доста сериозна причина да искаме да имаме куче-асистент, помага му в подаването на разни предмети, стимулира го да ходи. Детето се държи за връзката и вървят заедно, кучето го изчаква, съобразява се непрекъснато с детето, следи неговото движение.", допълни тя.

Училището е дипломирало 62 кучета водачи и 4 асистента. А в момента 9 бебета лабрадори очакват да намерят своите приемни семейства. Един от минусите на изискванията за приемни семейства е, че те трябва да бъдат от София. Желателно е да нямат много малки деца, както и други четириноги домашни любимци. Семействата трябва да разполагат и със свободно време, за да успяват да водят кучетата на ежеседмични тренировки. Нужно е да се създадат домашни навици на животните, както и да се социализират в интензивната и агресивна градска среда.