Има сериозни доказателства за важното значение на съня за хората с диабет тип 2, каза пред журналисти проф. Цветалина Танкова, ръководител на Катедрата по ендокринология в Медицински университет - София и началник на Клиниката по диабетология в Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология „Акад. Иван Пенчев“.

Количеството и качеството на съня имат връзка с метаболитното здраве, допълни тя. По думите ѝ сън с продължителност под шест часа и сън над осем часа води до неблагоприятни метаболитни последици.

Промяна в наредба затруднява лечението на пациенти с диабет

Физическата активност е част от превенцията на диабет тип 2, но според последните глобални препоръки за лечение на захарната болест, публикувани през септември тази година, тя вече се възприема като физическо поведение, обясни проф. Танкова. Ако ходенето на ден се увеличи с 500 крачки, сърдечно-съдовият риск намалява с до девет процента, допълни тя.

Прогресивно се повишава броят на болните от диабет, като в световен мащаб сега от болестта е засегнат 1 от 10 души над 20-годишна възраст. Очаква се след 7-8 години 1 от 9 възрастни да бъде със захарен диабет, а след 20 год. - 1 от 8 възрастни, посочи лекарят. Диабетът засяга около 10 процента от населението, като в България страдащите от диабет са около 500 хиляди души, като вероятно има 150 хиляди, които не знаят, че имат диабет.  Около повече от половината от пациентите имат недобър контрол на гликирания хемоглобин, добави тя. 

По думите ѝ има много хора, които нямат оплаквания, но са притеснителни хроничните усложнения от болестта.

Всеки орган или тъкан може да бъдат увредени от диабета. Той е водещата причина за придобита слепота, за хемодиализа, многократно увеличения риск от инфаркт, от инсулт и др. неблагоприятни последици, добави проф. Танкова.

Тютюнопушенето е рисков фактор за развитие на диабет

В България има 8 ендокринолози на сто хиляди души население, докато в някои европейски държави са 1 на сто хиляди души, посочи още проф. Танкова. Целите на лечението на диабета са по-малко усложнения и оптимално качество на живот, каза още тя.
БТА