Тютюнопушенето е един от най-важните контролируеми рискови фактори за диабета и затова вероятността от заболяване сред пушачите се увеличава, заяви пред РИА Новости Олга Котешкова, ръководител на отдела за обучение и лечение на диабета в Департамента по здравеопазване в Москва.

"Тютюнопушенето е един от основните модифицируеми рискови фактори за развитие на диабет тип 2, така че рискът пушачите да се разболеят от диабет е много по-голям" заяви ендокринологът.

„Пушенето намалява чувствителността на тъканите към инсулина. Вдишването на никотин предизвиква вазоспазъм. Рискът от образуване на атеросклеротични плаки - отлагания на холестерол - се увеличава няколко пъти, когато пушите”, каза тя.

"Тютюнопушенето се отразява неблагоприятно на храносмилателните органи, предизвиква повишаване на адреналина, води до депресия, раздразнителност, високо кръвно налягане, нарушен сърдечен ритъм. Пушачите имат по-лошо заздравяване на раните, което може да доведе до гангрена. Тютюнопушенето оказва неблагоприятно въздействие върху малките кръвоносни съдове в тялото на пациента. Пушещите пациенти с диабет могат да имат повишен риск от увреждане на бъбреците и очите", обясни Котешкова.
БГНЕС