Болестта на пушачите на второ място по смъртност
Болестта на пушачите на второ място по смъртност / Искра Койчева, Дарик Пловдив
От ХОББ умират повече хора, отколкото от рак на гърдата или белия дроб взети заедно
ХОББ
95358
ХОББ
  • ХОББ
Обществото не отдава необходимото значение на хроничната обструктивна белодробна болест или на кратко ХОББ, но тя е на второ място по смъртност след инфаркт и от нея умират повече хора, отколкото от рак на гърдата или белия дроб взети заедно. Стряскащите данни представи Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергия и ХОББ и на Конфедерацията за защита на здравето, която обединява 18 пациентски общности в България.
 
Основната причина и фактор за това заболяване е тютюнопушенето, като все повече жени се разболяват от него, след като до скоро водещата позиция е била при мъжете. Днес процентите са изравнени, като 4,3% от хроничноболните са в Пловдивска област.
 
Кмет дава допълнителен отпуск, ако не пушиш на работа

Една от най-ефективните мерки, които се взимат в България, е забраната на пушенето в затворени помещения в заведения и ресторанти.
 
Над 10% от възрастните са засегнати от ХОББ и докато през 1990 г. болестта е била на 6-то място в света, то през 2020 година ще бъде на 3-то място. Заболяването причинява възпаление в белите дробове, характеризира се с увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища. Запушват се дихателните тръбички, поради което белият дроб не може да издиша въглеродния двуокис. В резултат по-бързо се губи белодробната функция и се стига до инвалидност и смърт",  заяви доц. д-р Владимир Ходжев, началник на Клиниката по пулмология към УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив.
 
За България все още няма регистър на заболяването, но се правят кампании за превенция и ранна диагностика на ХОББ, алергия и астма“, посочи Диана Хаджиангелова.
 
От ХОББ страдат милиони хора в цял свят, болестта е особено коварна, защото се открива на късен етап и повечето заболели започват лечение едва когато са настъпили необратими промени в дробовете им. Статистиката е стряскаща - само в Европа всяка година от ХОББ умират 300 000 души. Прогнозата е към 2030 година болестта да бъде втора причина за смърт в света.
 
В тази връзка държавата в лицето на РЗИ и РЗОК работи за намаляване на негативните резултати от тази тенденция. Правят се редовни проверки на заведенията за пушене в затворени пространства, издават се актове на нарушителите – както на посетителите, така и на собствениците.

Финансово се поемат някои изследвания на болните, като за 2017 година са осигурени лекарствени продукти на 7536 души от Пловдив и областта, съобщи д-р Антон Иванов от РЗИ. „Те са получили и инхалаторни лечения, снабдени са с апарати за кислородна терапия, с помощта на които се преобразува въздухът в помещението, в което се намират“, допълни той.
 
Пиенето и пушенето карат хората да изглеждат по-възрастни

Д-р Рада Бояджиева от дирекция „Общинска икономика и здравеопазване“ посочи, че Община Пловдив има опит и всяка година провежда кампания за превенция на хроничните белодробни заболявания в детските и учебните заведения. Непрекъснато се провеждат срещи за обмяна на опит за новостите и актуална информация за все повече дейности за превенция.
 
Статистиката сочи още, че 35% от хората с ХОББ имат усложнения и се приемат в болница за лечение. Общо 12 болници в Пловдивска област провеждат профилактика и лечение на болни с респираторни заболявания.

Още чуйте в звуковия файл