Най-щастливият детски спомен е от морето с мама и татко
Най-щастливият детски спомен е от морето с мама и татко / netinfo

На церемония в столичния зоопарк фондация „За нашите деца" награди победителите в националния конкурс за детска рисунка на тема „Моят най-щастлив спомен с мама и татко". Целта на конкурса бе да стимулира децата да разкажат чрез изобразително изкуство за това какво ги прави щастливи и да ги насърчи да творят и мечтаят. Над 300 деца от цялата страна на възраст между 4 и 15 години рисуваха по темата, като журито избра шест победители в две възрастови категории.

Детските рисунки бяха оценени от жури, в което участваха популярната телевизионна водеща Мира Добрева, художникът Иван Яхнаджиев, Радослав Бимбалов, фотографът Дилян Марков, художникът на столичния зоопарк Любка Маринкова. Всички тя бяха единодушни, че най-често децата са рисували семейна почивка на морето. Другите най-често повтарящите се спомени са честване на рожден ден и разходка в планината.

„Рисуването е едно много специално събитие - когато детето рисува, то казва на света - това съм аз, чрез изкуството децата заявяват себе си. Затова е много ценно децата да са обградени от красота, хармония и спокойствие, за да показват таланта си", сподели Иван Яхнаджиев

От своя страна Мира Добрева, която е лице на кампания за приемна грижа на фондацията, каза, че се надява всяко едно българско дете един ден да има щастливи спомени с родителите си. „В повечето рисунки аз открих много мечти и повечето от тях осъществени, благодарение на подкрепата на родителите. Прекрасните мигове, които едно дете прекарва със своите родители му дават спокойствие и закрила, за да расте уверено в себе си. Много се надявам да намерим приемни родители, които да дарят щастливи детски спомени на изоставените деца", каза още тя.

„С конкурса фондация „За нашите деца" иска да фокусира вниманието на цялото общество върху децата, лишени от семейна грижа. Няма нищо по-важно за едно дете от семейството, което да му осигурява подкрепа, добра грижа и щастливи детски спомени. За съжаление близо 7000 деца нямат възможност да се радват на сигурността и обичта в семейна среда и прекарват своето детство, изоставени и самотни в социални домове. Фондация „За Нашите Деца" работи, за да осигури приемни семейства за тези деца и да им даде шанс за щастливи спомени и по-добро бъдеще", каза Елка Налбантова, директор „Развитие" във фондация „За Нашите Деца"

Събитието е част от кампанията на фондацията „Изоставените деца нямат нужда от съжаление, а от семейство", която има за цел да намери приемни родители за изоставени деца. Само за първите два месеца на кампания повече от 100 души заявиха своя интерес да станат приемни родители, а 5 семейства вече се подготвят да приемат дете у дома си. Кампанията продължава до септември, като очакванията са на първо време да бъдат изведени поне 12 бебета от дома за медико-социални грижи „Св.София" в приемни семейства.