Наистина ли древният град Севтополис е на път да изплува от яз. Копринка?
Наистина ли древният град Севтополис е на път да изплува от яз. Копринка? / снимка: БГНЕС

Няма данни заради ниските води на „Копринка" да се виждат останките от древния тракийски град Севтополис, които са на дъното на язовира.

Това заявиха музейни работници от Казанлък, специалисти по древна история и археология, потърсени за коментар от Дарик по повод появили се публикации в интернет, че заради ниските води на язовира се виждали контурите на тракийския град.

Това, което е останало от Севтополис, не са сгради, а руини от сгради, не по-високи от 60-70 сантиметра, покрити с тиня, заяви Миглена Първин, специалист в музея. Според нея, за да се посочи точно мястото, където са останките, е нужно да се разполага с тахиметрична карта.

Отделно от това градът е засипан от пластове тиня, които допълнително правят видимостта лоша, но от друга страна спомага за възпрепятстване формата на гниене на руините от древния град.

По-възрастни казанлъчани си спомниха, че преди повече от 30 години, когато е правен ремонт на язовирната стена на „Копринка", се наложило изпускане на язовира. Тогава в тинята, освен, че хората ловили риба с ръце, се виждали контурите на върховете именно на тези останки от древния град.

Останките от древния Севтополис се простират на площ от 50 декара. Рибари, посетили района само преди ден, твърдят, че язовирът е стигнал нива, непознати за последните десетина-петнайсет години.

Практически на суша са Дунавския и Копрински ръкав от язовира, части от Малка Гюрля, а язовирната стена е почти оголена. Те, обаче не потвърждават информацията за видимост или отражения на част от руините на древния град на Севт.

Севтополис е древен град, основан от тракийския цар Севт III, както и столица на Одриското царство от 320 г. пр. Хр. Градът е построен на мястото на руините на по-ранно селище. а язовир Копринка до град Казанлък. Развалините на града са били открити и изкопани през 1948 г. от български археолози Мария Чичекова и Димитър димитров, по време на строителството на язовир „Георги Димитров", (по-късно преименуван Копринка). Въпреки това било решено да се продължи с изграждането на язовир, оставяйки Севтополис на дъното му. В гробището на Севтополис са намерени редица тухлени гробници, някои от които могили. В тях са били погребвани траки от висшите съсловия,част от тях с техните коне. По-малко богатите са кремирани със скромен гроб заедно с определени стоки.