/ iStock/Getty Images

Над 100 000 са децата и възрастни в България, които имат затруднения в говора и комуникацията по официални данни. Такива са хората с детска церебрална парализа, аутизъм, интелектуални затруднения, амиотрофична латерална склероза, мускулни дистрофии, инсулти, Алцхаймер, Паркинсон, синдром на Рет, вродени увреждания на слуха и др. Всички те имат нужда от средства за допълващата и алтернативна комуникация (ДАК) за да водят нормален живот, съобщи БГНЕС.

Съвременните средства за ДАК, съчетани с достъп до таблет или компютър дават огромни възможности за комуникация на всички. Те могат да са най-различни – разпечатани символи, табла за комуникация, софтуер за комуникация, синтезирана реч, контрол с поглед или контрол с мисъл. За да бъдат използвани ефективно средствата за ДАК трябва да се познават от хората с увреждания, но най-вече от специалистите, работещи с тях.

Представят технологични иновации, които позволяват на хората с увреждания да говорят

За правилната политика в работата с хора със затруднения в гора и комуникацията става въпрос на втората международна конференция "Допълваща и алтернативна комуникация". Тя ще се проведе от 4 до 6 ноември в столичния парк хотел "Москва". Конференцията е организирана съвместно с Министерството на образованието и науката, УНИЦЕФ България и ISAAC - международната асоциация за допълваща и алтернативна комуникация. Главна цел на конференцията е да запознае всички заинтересовани със световния опит и съвременните подходи и технологии за допълваща и алтернативна комуникация за деца и възрастни. По време на конференцията ще бъдат изнесени пленарни доклади за съвременните подходи, методи и технологии, представени от водещи експерти от САЩ, Норвегия, Израел и Полша. Ще бъдат организирани дискусии за политиките, в България, свързани с ДАК в областта на приобщаващото образование, ранната интервенция и социалното подпомагане.


Специалисти откриха механизъм с ключово значение за стареенето

На конференцията ще бъде споделен опитът на българските специалисти, работещи с ДАК и личният опит на хора с увреждания, чийто живот е бил променен към по-добро, благодарение на помагащите технологии.

Участниците в конференцията ще могат да посетят организираната изложба и демонстрации на най-съвременните средства за ДАК от водещи световни фирми.

В конференцията ще участват логопеди, ресурсни учители, специални педагози и психолози, работещи с хора с увреждания, хора с увреждания и техните семейства, както и представители на институциите в България.

В откриването на конференцията ще участват Деница Сачева, заместник-министър на образованието и науката, д-р Джей Муита, представител на UNICEF в България и Бисер Петков, министър на труда и социалната политика.

БГНЕС