/ ThinkStock/Getty Images
Учени от университета Монаш в Австралия идентифицираха ключов процес в човешките клетки, който допринася за стареенето и появата на рак и невродегенеративни болести, съобщи сайтът MedicalXpress.
 
Учени опровергаха ползата от витамин D в борбата със стареенето

Учените фокусирали вниманието си върху механизма автофагия, при който клетките разпознават, поглъщат и унищожават дефектни протеини, фрагменти на клетъчни мембрани, части от вируси или бактерии. Уловеният "боклук" се използва от клетката, за да получи енергия и вещества, нужни за функционирането й.
 
При отсъствие на ефикасна автофагия клетките се оказват претоварени със своите собствени "отпадъци", а това може да предизвика различни увреждания, включително мускулна дистрофия, болестта на Паркинсон и болестта на Алцхаймер.
 
Храните, които всяка жена трябва да похапва за красота и здраве (ВИДЕО)

Разпознаването на "боклука" се извършва с помощта на протеинови рецептори. След това той се улавя от мембраната и се изпраща в лизозомата, където е унищожен. Смяташе се, че контактът на рецепторите с тела, които трябва да бъдат уловени, активира мембраната.
 
Откриха още един метод за удължаване на живота

Учените обаче установили, че мембраните сами подбират рецептори, за да може механизмът автофагия да е по-ефикасен. Възникващите на този етап проблеми са истинската причина за заболяванията.
БТА