Учени опровергаха ползата от витамин D в борбата със  стареенето
Учени опровергаха ползата от витамин D в борбата със стареенето / ThinkStock/Getty Images
Учени от университета в Нюкасъл, Англия, заключиха, че витамин D няма никакъв ефект за хората над 70-годишна възраст, които го приемат под формата на хранителна добавка за увеличаване здравината на костите и намаляване риска от травми при падания, съобщи сайтът MedicalXpress.

Кои са най-често срещаните хранителни дефицити и как да си ги набавим с храната?
 
Изследването обхванало 4000 души на 70 и повече години. Участниците били разделени на няколко групи в зависимост от приеманите дози витамин D. Те били вкарвани в организма веднъж месечно в разстояние на година. Учените преценили въздействието на три дози - 300, 600 и 1200 микрограма, върху минералната плътност на костната тъкан.

Учени опровергаха ползата от витамин D в борбата със  стареенето
ThinkStock/Getty Images

Оказало се, че няма никаква разлика между трите групи, които приемали витамин D, независимо че дори големите дози били безопасни за здравето на участниците и имали малък благотворен ефект върху метаболизма на костните клетки.

Откриха неизвестен досега източник на витамин D2 – какао и шоколад
 
Получените резултати могат да се обяснят с това, че наблюдаваният сред възрастните хора недостиг на витамин D е желателно да бъде компенсиран, но големите дози нямат допълнителен ефект, отбелязаха учените.

Четири храни, с които да си набавите витамин D
 
Най-ефикасният метод за борба с чупливостта на костите са здравословната диета, разходките на чист въздух и редовните физически упражнения.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА