Национална кампания за разкриването на Севтополис започва тази есен
Национална кампания за разкриването на Севтополис започва тази есен / netinfo

Национална кампания за разкриването, реставрацията и съхраняването на уникалния археологически обект Севтополис, град на тракийския владетел Севт III, започва тази есен, съобщиха от сдружението "Национално обединение "Съхрани българското".

Инициативата цели връщането на първия и най-добре запазен в България град на траките в съкровищницата на световното културно наследство. В момента той се намира на 20 метра дълбочина под водите на язовир "Копринка" до Казанлък.

Инициативата на сдружението за разкриването на Севтополис е част от реализирането на идеен проект, дело на арх. Жеко Тилев, за уникално експониране и реставрация на града.

Проектът за Севтополис предлага възможността градът да бъде напълно разкрит, консервиран, реставриран и постоянно достъпен. Така ще се покаже изключителната историческа, образователна, културна и туристическа стойност на Севтополис в уникална архитектурна структура и природна среда.

За първи път градът на Севт III е проучен в периода 1948-1954 г. при изграждането на "Копринка", но независимо от огромното си културно значение остава под водите на язовира, припомнят от сдружението. Въпреки това, той е отлично съхранен и в него се съдържат редица ценни данни и находки за траките със световно културно и историческо значение.

Осъществяването на проекта "Севтополис", спечелил на своя автор многобройни престижни световни награди, ще превърне града-символ на траките в изключително атрактивен археологически обект и ще позволи научната и изследователска работа по него да продължи, за да може да заеме полагащото му се място в листата на ЮНЕСКО за световното културно наследство, смятат в сдружението.