Максим Ешкенази и корейското дете-чудо Юджийн Лий с концерт в София
Максим Ешкенази и корейското дете-чудо Юджийн Лий с концерт в София / netinfo

Възпитаничката на маестро Ешкенази от Академията Колбърн с първи концерт в България

На 28 януари Максим Ешкенази и корейската цигуларка Юджийн Лий ще се качат на сцената на зала "България" заедно с оркестъра на Софийска филхармония, за да представят дългото пътуване на Брамс към неговата първа симфония. То започва, когато композиторът е на 22 и приключва 21 години по-късно, когато той е сигурен, че е създал шедьовър!

Чуйте я в една програма с Дворжаковия концерт за цигулка във впечатляващата интерпретация на Юджин Лий и „Оберон" от Вебер, композиторът, който променя философията на увертюрата.

Максим Ешкенази и корейското детечудо Юджийн Лий с концерт в София
netinfo
Родена в Южна Корея, 20-годишната цигуларка Юджийн Лий започва да свири, когато е едва на 3 години. На голямата сцена дебютира 4 години по-късно, когато печели Първа награда на конкурса в град Инчон, а през годините печели много от водещите конкурси за класическа музика в страната.

От 2011 година се включва като ученик в Музикална образователна програма "Пърлман", а междувременно започва да учи при Даниеле Белен и Робърт Липсет в Академията за сценични изкуства Колбърн в Лос Анджелис, където се среща с Максим Ешкенази.
Печели конкурсите за млади изпълнители на симфоничните оркестри в Дауни и Белфлауър, с което си гарантира и постоянно място като солист в съставите им.

През целият изминал сезон Юджийн е солист и на симфоничния оркестър на Ню Уест, както и водещ изпълнител в образователната му програма "Симфонични приключения", с които изнася десетки концерти в Калифорния. Освен това печели награда в конкурса Мунецугу в Япония, а през годините е носител на още престижни международни награди от конкурси като "Клайн", "Щулберг", "Майкъл Хил", "Джоузеф Йоахим".