маймуната Алф
маймуната Алф / Зоологическа градина София
С настъпващата пролет в столичния зоопарк се събуждат и любовните трепети. След като Алф навърши една година, служителите от зоопарка му търсят булка, съобщи "Труд". Историята на маймунчето от вида лапундер (Macaca nemestrina) трогна всички преди година.

Малкият Алф от софийския зоопарк вече е здрав, лаком и игрив (ВИДЕО)
 
Когато то се появи на бял свят на 31 януари 2016 г., стана ясно, че майка му няма кърма и не може да се грижи за него. Наложи се служители на зоопарка да го вземат в дома си, за да може то да получи всички нужни грижи. Днес Алф е все така игрив, расте бързо и е в отлично здраве.

Припомнете си как изглеждаше маймунчето Алф преди близо година (СНИМКИ)
 
Оказва, че колкото и големи да са мераците на обитателите на зоопарка, на много малко от тях е възможно да бъдат осигурени подходящи условия за размножаване. Причината е в липсата на достатъчно място. Размножаването при хищниците за момента също е невъзможно. Въпреки това тигърът Мърдок търси контакт със своята съседка тигрицата Елза. Въпреки че не ги пускат в едно помещение, за да не се размножават, Мърдок често застава до стената на нейната клетка и я приканва да си говорят. Често се душат през клетката, разказват служителите на зоопарка.

Бъдещи промени в столичния зоопарк - ресторант, магазини и нови животни

Елза и Мърдок делят двора пред клетките. Един ден излиза Мърдок, а на следващия – Елза. Другата женска тигрица е Шели. Тя пристигна в зоопарка през 2006 година.

Голямо размножаване има при питоните, но служителите на зоокъта не са във възторг, защото отново липсва пространство. При птиците поривът към любов и създаване на семейство е налице. Египетските лешояди вече са си направили гнездо и се подготвят за размножаване.
 
Труд