Конференция Как Ротари може да допринесе за мира в Балканския регион утре в София
Конференция Как Ротари може да допринесе за мира в Балканския регион утре в София / Sofia Photo Agency
Конференция "Как Ротари може да допринесе за мира в Балканския регион" ще се проведе утре в Националния исторически музей в София. Това съобщиха от организацията на пресконференция в БТА.

Форумът е под патронажа на председателя на парламента и сред участниците в него са Уилф Уилкинсън, президент на Ротари Интернешънъл, Орсчилик Балкан, директор на Ротари Интернешънъл, Калчо Хинов, председател на организационния комитет, лидери на Ротари Интернешънъл.

Провеждането на толкова значима конференция в страната ни е признание за хуманитарната дейност на Българския дистрикт и утвърждава позициите на България като Източнаоевропейски хуманитарен център, посочиха организаторите.

Ротари Интернешънъл е неправителствена хуманитарна организация, изградена на професионален принцип. Организацията работи по програми и хуманитарни акции, насочени към проблеми в здравеопазването и борбата с глада, в образованието, в управлението на водите, посочи Орсчелик Балкан.

През 2002 г. Ротари създава Центрове за Международни науки по въпросите на мира и решаването на конфликти. Разработват се социални и политически стратегии за предотвратяване на бъдещи конфликти. Ротари отпуска стипендии за обучение на посредници за мир.

Днес в Ротари Интернешънъл членуват над 1 200 000 души от 169 страни, водени от девиза на организацията "В служба на обществото". В България има 80 ротариански клуба.