Кои са най-търсените професии от българите, завръщащи се в България?

Най-силен е интересът към позиции в сферата на мениджмънт, маркетинг, консултантски услуги, ИТ и финанси

/ netinfo
Най-силен е интересът към позиции в сферата на мениджмънт, маркетинг, консултантски услуги, ИТ и финанси
Най-търсените области за кариерно развитие от българите, които са учили в чужбина и искат да се завърнат в България са мениджмънт, маркетинг, консултантски услуги, ИТ и финанси. Това показват данните на сдружение „Тук-Там“ и фондация „Идентичност за България“, които организират най-големия кариерен форум, помагащ за реализацията на българите, завръщащи се в страната след обучение и работа в чужбина - форум „Кариера в България“. В последните две години организаторите забелязват и все по-голямо търсене на професиите в секторите образование, неправителствен сектор, изкуство и култура.

43% от участниците във форума са търсили възможности за реализация на мениджмънт позиции. Около 1/3 от участниците са проявили интерес към кариера в областите на маркетинг/ПР и консултантските услуги. Четвърт от участниците са търсили реализация в професии, свързани с информационни технологии.

форум
netinfo

В последните години се повишава и интересът към хуманитарните професии и такива с обществено полезна цел. Увеличава се и броят на кандидатите, които търсят възможности да стартират свой собствен бизнес в България.

„С всяко следващо издание на форума „Кариера в България“, забелязваме нарастващ интерес както от страна на кандидатите, така и от страна на бизнеса в България,“ сподели Мариела Вачева, един от организаторите на форума. „Кандидатите, участващи във форума, идват с арсенал от дипломи и сертификати от световно признати учебни заведения, а не рядко и с няколко годишен бизнес опит, който могат бързо да трансферират към бизнеса в България. Това ги прави изключително предпочитани от работодателите за роли в средния и висшия мениджмънт, както и за позиции, изискващи високо ниво на експертиза.“

В тазгодишното десето издание на форума се очаква да се включат над 100 работодатели - представители на стартъпи и неправителствени организации, както и големи български и международни работодатели и агенции за подбор на персонал. През годините близо 10 000 българи, получили образование или работен опит в 85 държави са посетили безплатно форума. От 2008 г. до сега близо 500 фирми са имали щанд или презентация на кариерното събитие, с които са се представили пред потенциални кандидати.

Регистрацията за тазгодишното издание вече е отворена и безплатна за кандидати на сайта на събитието: www.karieravbulgaria.com/forum-2017

Форумът се осъществява с медийната подкрепа на Нетинфо.