Книга разкрива интересни моменти от историята на София
Книга разкрива интересни моменти от историята на София / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Книга разкрива интересни моменти от историята на София
56490
Книга разкрива интересни моменти от историята на София
  • Книга разкрива интересни моменти от историята на София

В подкрепа на кандидатурата на София за културна столица на Европа за 2019 г. излиза книгата „Сердика е моят Рим". В нея е представена историята на средновековния град от средата на 3 до средата на 6 в., което се прави за първи път. Според доц. Веселина Вачкова, автор на книгата, този период обяснява важната роля на града и в следващите столетия.

Заглавието на книгата е цитат от император Константин Велики, който често е наричал Сердика „своя Рим". В нея се разкриват интересни моменти от историята на София, като част от Римската империя, разказва за важното място, което е заемала средновековна Сердика и за ролята й на значим християнски център със световна известност.

Според авторката доц. Веселина Вачкова, тази книга би могла да бъде визитна картичка на София.

„Тази книга би могла да бъде една основа на онова, което би трябвало да се представя като интересните, забележителните и дори като куриозните и любопитните факти. Огромна част от снимките, които са в книгата, за първи път излизат. Ще видите няколко двуглави Хермеса. Според световните каталози в цял свят са запазени три, а в София има четири. Нито един от софийските не е вписан в тези каталози. Сега вече поне един от тях, даже два ще могат да бъдат представени. Наличието на подобно изображение носи след себе си много истории", разказа Вачкова.

Изданието е двуезично - на български и английски. Богато илюстрирано и допълнено с голям брой 3D възстановки.