Калфин: Страната ни има какво да покаже на света
Калфин: Страната ни има какво да покаже на света / снимка: Sofia Photo Agency
Вече няколко месеца на адрес www.infobulgaria.info всеки може да даде своя глас в националната кампания „Българските символи”. Тя се организира от Българската асоциация за бизнес и туристическа информация и нейната цел е да бъдат избрани най-характерните символи на страната ни, по които да ни разпознават и в Европа и по целия свят.

В интернет допитването има четири категории – природни забележителности, културно и историческо наследство, храни и напитки и глобален символ.

Имаме какво да покажем на света, каза министърът на външните работи Ивайло Калфин. „Кампанията „Българските символи”, чрез която българските граждани избират най-ярките символи на държавата ни, е много положителна и много навременна. Вече повече от година сме членове на европейското семейство, дълго време преди това бяхме ангажирани с изпълняване на критерии, да отваряме и затваряме глави и да чакаме да ни ратифицират договора за присъединяване. Като че ли все още през тази последна година не успяваме да си влезем в самочувствието на страна, която е в семейството, което й се полага, и която трябва в рамките на това семейство да изгради своята идентичност.

Заместник-министърът на културата Явор Милушев каза, че неговият личен избор за символ на страната ни е кирилицата. „Благодарение на кирилицата ние сме се съхранили като народ”, допълни Милушев.

Археологът проф. Николай Овчаров заяви, че символ на България трябва да бъде Царевец. Балканът и българското вино бяха другите му фаворити в отделните категории. Според председателя на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев символът на страната ни трябва да бъде българското знаме, поставено на паметника на Васил Левски в центъра на София.