шоколад
шоколад / Thinkstock/Getty Images
Девет от десет шоколада на пазара у нас са внос, казва председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева пред "Монитор". Тя коментира още, ние няма как да сме страна, с традиции в производството на шоколад, защото за него се използва какао от екваториални държави, а ние сме доста далеч от тях.

Най-романтичните храни

шоколад
Thinkstock/Getty Images

При избора си на шоколад българинът залага на традиционния млечен вкус, обяснява Ани Димитрова, организатор на Фестивал на шоколада, който се проведе през почивните дни в столицата. Колко обаче е консумацията на сладкото изкушение у нас не е ясно, защото такава статистика не се води и официални данни няма.

Учени създадоха технология за разпознаване на идеалния шоколад

шоколад
Thinkstock/Getty Images

Българинът е традиционалист във вкусовете, които предпочита, посочва още Димитрова. И най-често се избира млечния шоколад и такъв с ядки, но не пренебрегват и черният или белият. По думите й в последно време се наблюдава нарастване на интереса и към новите приложения и комбинации на шоколада.
 

шоколад
Thinkstock/Getty Images

Сред новите тенденции, които тази година бяха показани, са гурме комбинациите, например тъмен шоколад с розов пипер, трюфели с ракия, шоколад с червено вино или с розова вода и листа, или с авокадо.

10 екзотични шоколада от различни краища на света

шоколад
Thinkstock/Getty Images

Друго ново и различно приложение на какаото е в козметиката, а за любителите на пивото и сладкото пък на пазара вече има и бира с какао.

Белгийци правят „супер шоколад" с мая за бира

Има завръщане към миналото, като все по-популярен става суровият шоколад, посочва още Димитрова. Продуктът е без добавени различни овкусители, а се прави от продукта на какаовото зърно с допълнение само на захар, поясни тя.

Как шоколадът помага на мозъка

шоколад
Thinkstock/Getty Images