Девет от десет шоколада на пазара у нас са внос, казва председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева пред "Монитор". Тя коментира още, ние няма как да сме страна, с традиции в производството на шоколад, защото за него се използва какао от екваториални държави, а ние сме доста далеч от тях.
Най-романтичните храни
При избора си на шоколад българинът залага на традиционния млечен вкус, обяснява Ани Димитрова, организатор на Фестивал на шоколада, който се проведе през почивните дни в столицата. Колко обаче е консумацията на сладкото изкушение у нас не е ясно, защото такава статистика не се води и официални данни няма.
Учени създадоха технология за разпознаване на идеалния шоколад
Българинът е традиционалист във вкусовете, които предпочита, посочва още Димитрова. И най-често се избира млечния шоколад и такъв с ядки, но не пренебрегват и черният или белият. По думите й в последно време се наблюдава нарастване на интереса и към новите приложения и комбинации на шоколада.
Сред новите тенденции, които тази година бяха показани, са гурме комбинациите, например тъмен шоколад с розов пипер, трюфели с ракия, шоколад с червено вино или с розова вода и листа, или с авокадо.
10 екзотични шоколада от различни краища на света
Друго ново и различно приложение на какаото е в козметиката, а за любителите на пивото и сладкото пък на пазара вече има и бира с какао.
Белгийци правят „супер шоколад" с мая за бира
Има завръщане към миналото, като все по-популярен става суровият шоколад, посочва още Димитрова. Продуктът е без добавени различни овкусители, а се прави от продукта на какаовото зърно с допълнение само на захар, поясни тя.
Как шоколадът помага на мозъка
Най-романтичните храни
Thinkstock/Getty Images
Учени създадоха технология за разпознаване на идеалния шоколад
Thinkstock/Getty Images
Thinkstock/Getty Images
10 екзотични шоколада от различни краища на света
Thinkstock/Getty Images
Белгийци правят „супер шоколад" с мая за бира
Има завръщане към миналото, като все по-популярен става суровият шоколад, посочва още Димитрова. Продуктът е без добавени различни овкусители, а се прави от продукта на какаовото зърно с допълнение само на захар, поясни тя.
Как шоколадът помага на мозъка
Thinkstock/Getty Images