Как шоколадът помага на мозъка
Как шоколадът помага на мозъка / netinfo

Американски учени имат отлични новини за почитателите на шоколада - той подобрява когнитивните функции и предпазва от нежеланите възрастови изменения, съобщи в. "Дейли телеграф".

Шоколадът е свързан с по-добри когнитивни показатели "независимо от другите хранителни навици", показа изследването обхванало 968 души на възраст от 23 до 98 години от Мейн и Сиракюс.

Шоколадът много ефикасен при кашлица

Той не само подобрява резултатите на когнитивните тестове, но и зрително-пространствената памет и организиране, работната памет, проследяването, абстрактното мислене и анализа на психичното състояние.

Ползата от шоколада за мозъка се дължи на флаванолите. Те са най-много в черния шоколад. Богати на тях са също чаят, червеното вино и плодове като гроздето и ябълките.

14 невероятни факта за храните

Предишни изследвания установиха, че шоколадът е полезен за сърцето и кръвообращението. Той намалява холестерола и опасността от инсулт и предпазва кожата от слънчево увреждане.

10 любопитни факта за шоколада

Невробиологът Уел Клоуър дори твърди, че шоколадът помага за отслабване, ако човек остави малко парче висококачествен продукт да се разтопи върху езика 20 минути преди ядене. Това освобождава хормони в мозъка, които сигнализират за засищане и потискат апетита. Ако яденето свърши по същия начин, рискът да се появи желание за похапване по-късно също намалява.

Източник: БТА