Учени установиха защо побелява шоколадът
Учени установиха защо побелява шоколадът / Thinkstock/Getty Images

Случвало ли Ви се е да откажете шоколад заради неугледния и неапетитен бял слой по повърхността му? Ако отговорът е "Да", не сте единствените. Побеляването на лакомството отблъсква множество потребители, в резултат на което шоколадовата индустрия страда. Взимайки присърце този проблем, германски учени са направили рентгеново изследване на шоколада, съобщава сайтът "Тек таймс".

Седем от най-странните хранителни комбинации

Неприятният бял слой по повърхността на любимото изкушение се дължи на избиването на мазнини. Той се получава, когато течни мазнини, като например какаово масло, мигрират през шоколадовата структура на повърхността, където кристализират. Това например се случва, когато шоколад в течно състояние се охлажда по неконтролиран начин и се образуват нестабилни кристални форми. Дори при стайна температура една четвърт от мазнините в шоколада са в течно състояние, обяснява ръководителят на изследването Свеня Райнке от Хамбургския технологичен университет.

Как влияе шоколадът на състоянието на кожата

"Избиването на мазнини е напълно безвредно, но въпреки това нанася сериозни щети на шоколадовата индустрия, тъй като недоволни клиенти рекламират продуктите, смятайки, че те са стари или развалени. И въпреки че не компрометира качеството на шоколада, гледката отблъсква много потребители, и продължава да е смятана за един от най-сериозните дефекти в производството му", казва Райнке.

Защо марципан означаваше гадно подобие на шоколад?

За да изяснят в реално време процесите, водещи до избиването на мазнини, специалистите са използвали мощния рентгенов източник PETRA III на Германския електронен синхротрон. Проучването ще помогне в търсене на конкретни решения за предотвратяването на появата на отблъскващото покритие върху шоколада и в крайна сметка ще доведе до подобряването на качеството на продукта.

Източник: БТА