Иван Звездев забърка кавърма за 500 човека в Перник в последния ден на Сурва
Иван Звездев забърка кавърма за 500 човека в Перник в последния ден на Сурва / DarikNews.bg, Ели Ташева

Сурвакарска кавърма за 500 човека сготви в Перник известният с вкусните гозби Иван Звездев. Кулинарната демонстрация се състоя в рамките на провеждащия се в града 25 Международен фестивал на маскарадните игри.

След варивото по граовски на Ути Бъчваров преди две години, сега перничани и гостите на фестивала с интерес наблюдаваха поредното кулинарно шоу, поднесено този път от колегата му Иван Звездев.

Манджата глътна 80 кг свинско месо, 160 кг праз лук, 25 кг печурки, 3 кори яйца и една каса олио, като бе приготвена в четири казана. Три от тях къкриха с мръвките през нощта, а с четвъртия беше направена демострацията в Перник.

Докато бъркаше да не загори, Звездев обясни, че това е граовска кавърма с някои подобрения. Мнозина бяха желаещите да дегустират от сурварското ястие, с чието ухание беше изпълнен градския парк, където се състоя кулинарното шоу.

Оказа се, че Иван Звездев има и пропуски, тъй като не можа да отговори какво е това вариво. Заради това той пое ангажимента да направи обход и Граовско и да се образова относно приготвянето на местните манджи.

Иван Звездев забърка кавърма за 500 човека в Перник в последния ден на Сурва
netinfo

Тази вечер с пищно шоу в Перник бе закрит 25-ия Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва 2016", с който бе отбелязана и 50-годишнината от първия фестивал. На специална церемония бяха раздадени и четири награди.

Милчо Георгиев е носителят тази година на наградата "Йордан Николов", учредена на името на създателя на пернишкия фестивал на маскарадните игри "Сурва" преди 50 години. Призът, обявен от войводата на 25-ия Международен фестивал на маскарадните игри "Сурва 2016", той получи от кмета на Перник д-р Вяра Церовска като благодарност за приноса му към организацията и популяризацията на мащабната фестивална проява през годините, към приноса му за запазването на традицията на обичая "Сурова" в автентичния му вид.

Милчо Георгиев, който е старши експерт в отдел "Култура" на общинската администрация, благодари за удостояването с приза, носещ името на неговия учител Йордан Николов. Носителят на наградата е част от фестивала "Сурва", включвайки се активно в организацията му от 1977 година досега.

Етнологът Цветана Манова бе отличена за изключителния й принос за вписването на обичая "Сурова" в листата на световната организация ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. С думите: Поклон доземи за хората, които пазят обичая, Манова прие специалния приз.

Другите награди получиха екипът от Института по етнология и фолклористика с етнографски музей към БАН в лицето на д-р Милена Любенова, д-р Иглика Мишкова и доц. д-р Ваня Матеева, работили по досието за вписването на Сурва в световната съкровищница, екипът от община Перник, свършил си работата по организацията на юбилейното фестивално издание и 6-то СОУ, което направи градската украса по ларгото за фестивала.

Хиляди перничани останаха като най-вярната публика на фестивала "Сурва" и аплодираха закриването на проявата до последната му минута на площад "Кракра" тази вечер. С музикално-танцова програма, последният час на 25-тия пернишки фестивал бе озвучен от спектакъл на "Майсторите на танца". Последни в дефилето с почти 2 часа засъкнение преминаха сурвакарите от групата на село Дивотино. Тъмното не спря ентусиазма на маскираните да покажат обичая "Сурва" и с това да покажат, че са достойни за признанието на ЮНЕСКО.

В историята вече е един успешен и незабравим празник, емоционален и колоритен фестивал. Двата фестивални дни бяха озвучени с над 13 000 звънци, чанове и хлопатари, носени на пояси от над 6000 участници. Стотиците хиляди зрители показаха със светлината в очите си и с туптящите в ритъма на звънците си сърца, че пернишката Сурва ще пребъде.

Президентът на ФЕКГ Хенри Ван дер Кроон съобщи, че в неговата родина Холандия на хиляди километри от тук са показвали по една от телевизиите Перник и благодари на всички градски ръководства, направили Сурва културно събитие за Европа.