Именити лекари от България и Германия преглеждат мечките в Белица
Именити лекари от България и Германия преглеждат мечките в Белица / netinfo

Именити лекари от България и Германия ще направят ежегодния медицински преглед на обитателите на Парка за танцуващи мечки в Белица. Основен момент по време на събитието, което ще протече от утре до 22 май, ще е прегледът на трите сръбски мечки, които бяха настанени в парка през януари. Освен тях, още девет мечки ще получат специално медицинско обслужване, съобщиха от "Четири лапи".

„За нас е много важно да добием колкото се може по-точна представа за здравословното състояние на трите мечки, които докарахме от Сърбия. Това ще ни помогне по-добре да се грижим за тях," обясни Васил Мадолев, ръководител на екипа от гледачи в парка: „Първо ще прегледаме двете по-млади - Сейда и Наташа, а Милена, която е на около 28 години, ще бъде прегледана в присъствието и на очен специалист, тъй като зрението й е много слабо."

Тази година за четвърти път ще дойде немският зъболекар д-р Марк Лузе, който безвъзмездно се грижи за зъбите на мечките. За анестезията по време на манипулациите ще се грижи проф. Богдан Аминков от ветеринарния факултет на Лесотехническия институт. Освен сръбските мецани, лекарите ще продължат работа и по зъбите на Мишо. Ще бъдат му бъдат взети и кръвни проби, за да може да се установи със сигурност причината поради която всяка зима окапва козината му.

„По време на прегледа на всяка мечка ще преценим на място дали се налага да се изрязват и ноктите," продължава Мадолев: „Тъй като предишните собственици на мечките са изрязвали ноктите им по доста жесток начин, животните не знаят как сами да ги скъсяват. Затова ние трябва да го правим, иначе има опасност от сериозни усложнения."

Тази година медицинският преглед на мечките съвпада и с проекта на „Четири лапи" за кастрация, ваксинация и обезпаразитяване на бездомни кучета и котки в община Белица. Както и през миналата година, за проекта от Швейцария е докарана мобилна клиника на фондацията.

„Екипът ни е в Белица от 13 май и вече имаме обработени над 100 животни," разказа д-р Марина Иванова, ръководител на проекта: „Тази година освен в града, ще работим и в по-големите села от общината. Тъй като предлагаме безплатно обезпаразитяване и ваксинация против бяс и за домашни животни, още от ранни зори пред клиниката ни има опашка от хора със своите любимци."