/ iStock/Getty Images
На 15 септември църквата почита свети великомъченик Никита

През четвъртия век християнството се разпространило бързо по бреговете на Дунав, където живеели по това време готите. В историята готите са познати като вестготи и остготи.

Св. Никита защитил християнската вяра от езичниците. Все по-усилено и по-безстрашно проповядвал словото Божие, подготвял вярващите за мъченически подвизи и открито изобличавал тиранина Атанарих в безбожие и безчовечие.

Всички мъчения, с които началникът Атанарих искал да принуди Никита да се отрече от Христа останали без резултат. Св. Никита загинал мъченически за Христовата вяра.

В това време живял в готската земя един благочестив християнин, на име Мариан. Той бил родом от Мопсует – град в малоазийската област Киликия. Мариан се бил сближил с Никита и щом узнал, какво се е случило с неговия приятел, решил да намери тялото му и да го отнесе в своята родина.

Той тръгнал нощем да го търси. Бог му изпратил светлина във вид на звезда, която озарила пътя му и се спряла над самото тяло на мъченика. Мариан го взел, загънал го в чисто платно и го отнесъл в отечеството си – Киликия. Погребал го в своя дом.

По-късно християни изградили храм, в който били поставени светите мощи на великомъченика. Край тях започнали да се извършват чудеса. Мнозина получавали изцеление на телесни и на душевни недъзи.