/ netinfo
Храни за милиони не могат да достигнат до най-бедните българи заради бавни процедури, съобщи NOVA. В склада на БЧК в момента има тонове нераздадени храни за най-нуждаещите се за близо 50 милиона лева. Стоки от първа необходимост трябва да бъдат раздадени. Заради обжалвания по Закона за обществените поръчки процесът се бави вече с месеци.

Близо 8% от българите попадат в графата "работещи бедни", живеят с 314 лв на месец


Загуби търпят всички. Нуждаещите се не получават помощите си, държавата губи европейски средства, а Българският червен кръст плаща наем са полупразни складове. „161 000 за наем е дал БЧК. Разходите ще се трупат от тук нататък за БЧК, защото раздаване няма, а складовете са наети - средно 40 000 даваме за наем в цялата страна и разходите ще се трупат”, заяви Василка Каменова, зам.-генерален директор на БЧК.

Каква трябва да бъде минималната заплата?
 

Системата е привидно проста. Фондът за европейско подпомагане на най-нуждаещите се отпуска на държавата ни близо 50 млн. лева, с които да се купят стоки от първа необходимост. За всеки от 19-те продукта се прави обществена поръчка. След която фирми, отпаднали от класирането, започват да обжалват.

„Обжалването е по 9 обособени позиции от 19”, обясни Калина Костадинова, главен експерт в отдел „Търгове”, АСП. Така раздаването на храни вместо да приключи до пролетта на тази година, все още дори не е преполовено.

Синдикати искат ударно увеличение на заплатите. Вижте с колко
 

При обжалване минималният срок за решение на Комисията за защита на конкуренцията е два месеца. Възможно е обаче обществената поръчка да стигне до съда. Така парите от Европа се замразяват за неопределено време.

nova.bg