Хомеопати продават лекарства от гаража, здравно министерство ги проверява
Хомеопати продават лекарства от гаража, здравно министерство ги проверява / sxc.hu

Хомеопати в България продават хомеопатични лекарства директно в кабинетите си, което е абсолютно забранено от Закона, установи разследване на Dariknews.bg.

От сайта подадохме сигнал в Министерство на здравеопазването и Агенцията по лекарствата, в който посочваме имената на хомеопати, които въртят забранената дейност. От там заявиха, че започват проверка.

Според закона подобна практика е недопустима, тъй като когато се изписва лечение на някой, то трябва да става с рецепта, която се изпълнява само в аптеката, потвърдиха и от Изпълнителната агенция по лекарствата. Така у нас е напълно забранена продажбата на лекарства, било то и хомеопатични продукти, които се смятат за безобидни.

Лекарствата, които хомеопатите продават нелегално, представляват тъмно-кафяви шишенца, в които се слагат няколко топченца (от същинските хомеопатични лекарства), разредени с течност. Цената на едно такова шишенце е всеки път различна - според преценката на хомеопата - от 10 до 20 лева. Цената пък на оригинално шишенце от същото лекарство, което се продава в аптеката по законния път, варира от 3 до 4 лева, а вътре има около 40 от същите топченца.

Практиката сами да приготвят лекарствата си имат 90% от хомеопатите у нас, само 10% от тях дават рецепта и пращат в аптеката. Много от хомеопатите работят в офиси в блокове, наети от самите тях и продават целебните шишенца директно от стаички, намиращи се в тях. Обяснението им е следното - „Нашите лекарства са най-качествени, на другите нямаме доверие".

Хомеопат: Здравната ни система не е дорасла за хомеопатията, защото тя е изкуство

„Законът за лекарствените продукти гласи, че такава дейност е забранена. Това се нарича „куфарна търговия", а лекарствата се наричат „гаражни". Хомеопати си вкарват у нас лекарства с куфари отнякъде и ги продават, което е в нарушение на данъчните, здравните и човешките закони", коментираха за Dariknews.bg и от фирмата-вносител на хомеопатия в България „Боарон". Хомеопатичните продукти се разглеждат като лекарствени продукти според европейска директива 2001.83/ЕО.

На опаковката на лекарството трябва да има, номер, срок на годност, име на фирмата, която го продава. В кафявите шишенца на хомеопатите такова нещо няма. Също не се издава и касов бон за купувача.
Продажбата на лекарствени продукти по този начин е тежко нарушение, потвърдиха от Здравно министерство и Агенцията по лекарствата. Нарушението се наказва с глоба от 5000 лева и е опасно за общественото здраве, обясниха специалисти.

Не се доверявайте на самозвани хомеопати без образование, призовават лекари

Освен незаконната търговия цените на хомеопатите скочиха двойно напоследък. Модата да се лекуваме с хомеопат вече излиза на българина близо 200 лева. Толкова е цената на първоначалния преглед, за който пък се чака най-малко месец, а понякога и два.
Повечето хомеопатски центрове у нас вземат между 100 и 120 лева за така нареченото им първоначално интервю. В края на сеанса обаче цената скача с още 100 лева, тъй като към сумата се добавят гранулки и капки, предписани на пациента. А при някои хомеопати в София общата цена на лечение минава и 200 лева.

Проследяването на хомеопатите, така наречено от тях, тоест всеки следващ преглед, струва на пациентите от 50 до 80 лева при всяко посещение. Първоначалният преглед се състои в разговор за пациента в рамките на час.

Хомеопатите се правят на психолози и убеждават пациента, че проблема не е в болестта, а в характера му и накрая болният дава 200 лева и получава лекарство за лечение на характера му. Слушалки, уреди за гърло или апарати за кръвно там няма, лекува се само психиката и спомените от детството.

Интересът към хомеопатската професия също е нараснал вероятно заради високите доходи, които те си докарват. В България хомеопати могат да стават завършили лекари, а ако не си завършил медицина, се записваш на курс по хомеопатия, като едновременно с това трябва изкараш двугодишен курс по медицина.

 

Хомеопати продават лекарства от гаража, здравно министерство ги проверява
netinfo