Грънчарова: Разчитам на обмен на информация с българските евродепутати
Грънчарова: Разчитам на обмен на информация с българските евродепутати / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова каза след среща с българските евродепутати в МВнР, че разчита на обмен на информация с тях.

Важно е да постигнем синхрон и да обединим усилия по важни въпроси. Ще разчитам изключително много на тях с оглед на разгласяването на европейската тема, в частност на дебата по новия договор. Евродепутатите могат да бъдат изключително полезни в обясняването на новите текстове и принципи, които ще бъдат заложени в договора за реформиране на ЕС, посочи Грънчарова.

Тя добави, че европейските институции все още са много слабо познати в България, да не говорим за европейските политики. В Брюксел ще се кове повече от 50 процента от законодателството, което ще се прилага в България, изтъкна Грънчарова. Тя добави, че българските евродепутати могат да бъдат много полезни по важните за България теми. Те показаха полезността и ефективността си и по казуса с българските медици в Либия.

Срещата беше изключително необходима, защото един от основните проблеми в България все още по евровъпросите е координацията между различните институции, каза евродепутатът Илияна Йотова. Поставихме искане за предварителна информация за приоритетите на българската държава, на правителството, която да идва при нас далеч преди да влезе в комисиите на Европарламента, защото там вече става много късно да се лобира, а за гласуването в пленарната зала - още повече, посочи тя. Информация за българската позиция ни е изключително необходима понякога, защото дори в рамките на едно пленарно заседание от 4-5 дни много често ни се налага да знаем какво точно мисли България по даден въпрос, каза Илияна Йотова.

Тя посочи, че е имало проблеми, когато е трябвало да научат точната позиция по конституционния договор. Йотова акцентира и върху необходимостта да се изгражда образа на България в Европейския парламент, в което по думите й има много какво да научим от румънците.

На срещата с министър Грънчарова е било договорено поне веднъж на два месеца да има работни срещи. Депутатите ще получават и дневния ред от заседанията на Съвета по европейски въпроси.