Гиньо Ганев награждава журналисти за принос за защита правата на гражданите
Гиньо Ганев награждава журналисти за принос за защита правата на гражданите / netinfo

По повод Международния ден на правата на човека омбудсманът на Република България Гиньо Ганев ще обяви първите Годишни награди на институцията за журналисти, които чрез своята работа са допринесли за разкриването на прояви на лоша администрация или нарушения на правата на гражданите от държавни и общински органи или от организациите, които предоставят обществени услуги.

Наградените журналисти ще бъдат излъчени от специално сформирано петчленно жури, в чийто състав са доц. Георги Лозанов, доц. д-р Весела Табакова, гл. ас. Димитър Найденов, преподавателят по Философия на правото в Софийския университет Емил Георгиев и началникът на отдел „Информационна политика” в администрацията на омбудсмана Анета Милкова. В рамките на няколко заседания журито ще селектира 52-та журналистически материала, постъпили в институцията на омбудсмана, и ще прецени кои от тях заслужават да получат награда.

Наградите ще бъдат връчвани в четири категории – преса, телевизия, радио и интернет. Журналистите призьори ще бъдат удостоявани с почетен плакет и парична сума.

Отличието, връчвано от омбудсмана, е своеобразна форма на обществено признание към онези журналисти, които чрез работата си са доказали, че са истински говорители на справедливото обществено мнение и защитници на правата на хората.

Церемонията по връчването на отличията ще се проведе на 18 декември 2007 г., от 18:00 часа, в столичния хотел „България”.