„Гардиън”: Български графичен художник прави карти, отразяващи стереотипите по света
„Гардиън”: Български графичен художник прави карти, отразяващи стереотипите по света / www.sxc.hu

Съвременният свят се променя много бързо, но националните стереотипи остават забележително стабилни - ако погледнем земното кълбо през очите на американците например, можем да залепим на цяла Русия етикета "комунисти". В този контекст един българин е решил да покаже характерните за даден народ или регион стереотипи, като ги нанесе върху картата на света, пише британският вестник "Гардиън".

Янко Цветков е графичен художник, известен също така с псевдонима Алфадизайнер. Той е живял на много места в Европа, но идеята да картографира стереотипите по света му е дошла през 2009 г., докато е бил още в България.

На първата изработена от него карта Европа се състояла от съперничещи си интереси. Русия била определена като "Параноична стара империя". По-голямата част от Европейския съюз била обозначена като "Съюз на субсидирано селско стопанство". Турция била преименувана в "Земя без ЮТюб", а на мястото на Грузия пишело "Въоръжени лозари". Цветков озаглавил картата "Там, където живея" и я публикувал на своя уебсайт.

Българинът, който в момента живее в Испания, разказа, че хора, които не познавал, започнали да правят коментари за картата. Така той станал доста известен и си дал сметка, че това може да е началото на по-голям проект. Тогава направил карта, наречена "Светът според американците". На нея Казахстан бил прекръстен в "Борат", Фолклендските острови били отбелязани като "Британска ривиера", а върху цяла Северна Африка пишело "Скапана пустиня, човече".

Цветков направил също така две карти за "Гардиън", едната озаглавена "Арабската зима", а другата - "Европа през 2022 г., погледната през кристална топка". На първата карта Алжир е обозначен като "Банка със спермата на Кадафи". Авторът обяснява, че е нарекъл така страната, защото повечето роднини на бившия либийски лидер са избягали в Алжир и така той е станал като "банка със сперма за запазване на неговото наследство". На втората карта малка територия в Северна Италия е оцветена в оранжево и носи името "Гейове", тъй като според Цветков "районът около Рим ще бъде окупиран от гейове", след като "в определен момент на всички гейове ще им писне от хомофобските изказвания на папа Бенедикт и те ще нахлуят в града, за да му затворят устата завинаги". Великобритания (без Шотландия) е преименувана в "Пасивно агресивно кралство" заради отказа на министър-председателя Дейвид Камерън да участва в нов договор на ЕС. По думите на Цветков това отразява мисленето на британците, които "не искат да имат много вземане-даване с континента, но искат да имат глас". "Това е като да искаш да постигнеш нещо, без да правиш каквото и да е", казва той. /БТА/