Филм разказва за борбата на Ани Жирардо с Алцхаймер
Филм разказва за борбата на Ани Жирардо с Алцхаймер / fenixclub.com

За неравната борба с болестта на Алцхаймер, която води знаменитата френска актриса Ани Жирардо, разказва документалният филм „Така минава живота“, който в течение на няколко месеца е снимал Никола Боле, предаде ИТАР-ТАСС.

Световно известната френска актриса е показана във филма с голям такт. Въпреки това виждаме човек, който с всеки изминал ден все по-силно губи паметта си. Тя с голяма мъка все още разпознава Ален Делон, но Пиер Ришар е абсолютно непознат за нея. „Вие сте знаменита актриса и сте се снимала в 217 филма за 50 години“, припомня й един от нейните помощници. „Не може да бъде, вие сигурно не сте в ред“, отвръща актрисата.

Режисьорът Никола Боле познава Ани Жирардо повече от 20 години и признава, че някои от сцените във филма са били изключително мъчителни за него. Снимките на болната Ани Жирардо са продължили цели осем месеца. Разрешение за тях е дала нейната дъщеря Джулия Салватори.

Лентата разказва за усилията, полагани от близките на Ани Жирардо, които, общувайки усилено с нея, се опитват да забавят прогресирането на болестта. Те постоянно й показват фотографии на нейни близки и познати, опитват се да я накарат да си спомни техните имена. Те също така я карат да си спомни и епизоди от своята дълга актьорска кариера, но само понякога получават необходимия отговор. Първите признаци на болестта на Алцхаймер са били открити на актрисата в края на 90-те години на миналия век. Окончателната диагноза е била поставена на Ани Жирардо през 2004 г. и оттогава болестта се усилва непрекъснато. /БГНЕС/