/ БГНЕС
Европейските дни на наследството през 2019 г. бяха открити с изложбата „Творчески щрихи“, посветена на 100-годишнината от рождението на писателя Николай Хайтов. Заместник-министъра на културата Амелия Гешева в галерия „Средец“ даде старт на мероприятието.

„Всеки може да види всяко от близо 370-те събития в календара на Европейските дни на културното наследство на сайта на Министерството на културата. Но това не е достатъчно.
Достатъчно е да заведем на тях децата си, нашите приятели, нашите гости от страната и чужбина“, каза при откриването на събитието заместник-министър Амелия Гешева.
 

БГНЕС



Тя благодари за партньорството и ентусиазма на общините, на музеите, на читалищата, на неправителствените организации и колективи, които със своите инициативи помагат за популяризирането на българския принос в европейското семейство и като част от световното културно наследство. Общоевропейските чествания у нас ще бъдат отбелязани от различни събития, организирани от над 80 общини в цялата страна през целия месец септември, отбеляза заместник-министърът на културата.

Започват Европейските дни на наследството

Тази година празниците са обединени с връзката между изкуството, наследството и развлеченията. Освен десетките музеи и културни и природни обекти, които ще осигурят свободен вход за посетителите си в определени дни, месецът ще бъде изпълнен с интересни прояви за всички възрасти - от музея до концертната зала, от уличните изкуства до дискусиите, разнообразни форми, под които българските граждани могат да споделят изкуството, да се изявяват, да покажат традициите, да поставят теми за диалог и да търсят решения, отбеляза зам.-министър Амелия Гешева.
 

,  
БГНЕС



„Аз съм от тези, които вярват, че корените и наследството ни дават самочувствието, че сме българи. Това е и посланието, което ни остави Николай Хайтов – Да обичаме България“, каза още зам.-министърът на културата при представянето на изложбата в памет на писателя.

Експозицията „Творчески щрихи“ е различна от другите инициативи, свързани с отбелязването на 100-годишнината на Николай Хайтов, защото тя ни дава погледа на младите и връзката между миналото и бъдещето, отбеляза Амелия Гешева, която представи творбите на студентите от Националната художествена академия, на учениците от Художествената гимназия в София и от Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване „Николай Хайтов“ град Варна.

Изложбата съдържа произведения по книгата „Диви разкази“, както и скулптурни портрети на писателя през годините. Тя ще бъде показана до 13 септември 2019 г. в галерия „Средец“ - бул. „Александър Стамболийски“ 17. Възпоменателното събитие е организирано от фондация „Памет“ на наследниците на писателя, със съдействието на Министерството на културата.
 
 
БГНЕС