Еврейската общност отбелязва 70 години от спасяването на българските евреи
Еврейската общност отбелязва 70 години от спасяването на българските евреи / снимка: Sofia Photo Agency, архив

На 10 март еврейската общност в София ще отбележи 70-годишнината от спасяването на българските евреи и почитане паметта на жертвите на Холокоста, включително 11 343 от Северна Гърция и Югославия, депортирани в нацистките лагери на смъртта, съобщиха от Организацията на евреите в България „Шалом”.

От 15.00 ч. ще се състои откриването на мемориален знак на благодарността и в памет на жертвите на Холокоста, включително 11 343 евреи от Северна Гърция и Югославия. Паметната плоча се намира в градинката до служебния вход на Народното събрание.

В 17.00 ч. ще се състои церемония в Централната софийска синагога с участието на официални български и израелски лица, представители на дипломатическите мисии в България и представители на световни еврейски организации за отбелязване на 70 години от спасяването на българските евреи и възпоменание за жертвите на Холокоста.

В 19.00 ч. в зала „България” ще се проведе Десето юбилейно издание на наградата „Шофар” под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев. На официалната церемония ще бъдат връчени награди на кметове на български градове, чиято общественост и отделни граждани имат принос в спасяването на българските евреи през Втората световна война. Втората част на събитието е концерт на Софийската филхармония и известни солисти от България и Израел.